Eveniment

Femeile din întreaga lume au pierdut, anul trecut, venituri de 800 de miliarde de dolari din cauza pandemiei. La scară globală, femeile au ocupat peste 64 de milioane din locurile de muncă pierdute anul trecut

Femeile din întreaga lume au pierdut, anul trecut,...

Autor: Mediafax

29.04.2021, 17:57 50

Milioane de femei din întreaga lume au fost afectate în mod disproporţionat de pierderea locurilor de muncă, iar multe altele duc greul perturbărilor masive din îngrijirea copiilor şi educaţie. La nivel global, femeile au pierdut venituri de cel puţin 800 miliarde dolari anul trecut, potrivit Oxfam.

Potrivit unui nou raport al Oxfam International, valoarea pierderilor este mai mare decât produsele interne brute combinate din 98 de ţări, decît capitalizarea de piaţă de 700 de miliarde de dolari pe care Amazon a depăşit-o anul trecut şi peste cele aproape 721,5 miliarde de dolari pe care guvernul SUA le-a cheltuit în 2020 pentru cel mai mare buget de apărare din lume.

„Caderea economică generată de pandemia Covid-19 are un impact mai dur asupra femeilor, care sunt reprezentate în mod disproporţionat în sectoare care oferă salarii mici, beneficii reduse şi locuri de muncă mai puţin sigure”, a declarat Gabriela Bucher, director executiv al Oxfam International. "În loc să îndrepte acest lucru, guvernele au tratat locurile de muncă ale femeilor ca fiind dispensabile - şi acest lucru a costat cel puţin 800 de miliarde de dolari în salarii pierdute pentru cele care au un loc de muncă formal".

Organizaţia citează pierderea totală a veniturilor drept o „estimare conservatoare” care nu ţine cont de „salariile pierdute de milioanele de femei care lucrează în economia informală” - pe care le descriu ca lucrătoare casnice, vânzătoare în piaţă şi lucrătoare în confecţii.

La scară globală, femeile au ocupat peste 64 de milioane din locurile de muncă pierdute anul trecut. Aceasta reprezintă 5% din toate locurile de muncă ocupate de femei, comparativ cu o pierdere de 3,9% pentru bărbaţi, potrivit Oxfam.

Impactul drastic al pandemiei asupra femeilor ar putea avea consecinţe de lungă durată. Chiar şi înainte de pandemie, femeile sufereau din cauza inechităţilor masive din salarii şi muncă. Femeile din întreaga lume câştigă doar 77 de cenţi pe fiecare dolar pe care îl dobândesc bărbaţii, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite. Asaltul crizei coronavirusului nu a făcut decât să exacerbeze inegalităţile de gen şi ar putea înrăutăţi diferenţa de remunerare între femei şi bărbaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO