Eveniment

Fericirea copiilor si privatizarea Petrom: o asociere din care fiecare intelege altceva

17.09.2003, 00:00 29



"O Romanie democratica, prospera, in care copii nostrii sa fie fericiti, sa nu-si mai caute slujbe in alte tari". Care poate fi legatura logica intre aceste cuvinte si privatizarea Petrom? Aparent, niciuna. Nu insa si pentru premierul Adrian Nastase, care a iesit la rampa luni cu primul sau punct de vedere detaliat vizavi de privatizarea celei mai mari companii romanesti.



Citatul de mai sus face parte dintr-un comentariu in care premierul insista, pentru prima data in cazul Petrom, mai mult pe aspectul sentimental si politic al privatizarii decat pe cel economic.



Alaturi de cifre care au subliniat importanta mare a Petrom in economie ("compania asigura 100% din productia de titei a Romaniei, are o contributie anuala la buget de circa 1,3 miliarde dolari", etc), premierul a subliniat, indirect, ca cel care va cumpara Petrom va avea un cuvant greu de spus in politica si fata de viitorul Romaniei si de aceea, privatizarea trebuie privita cu prudenta.



Venite cu patru zile inaintea termenului final pentru depunerea scrisorilor de intentie pentru cumpararea Petrom (19 septembrie), declaratiile premierului au creat impresii diferite printre analisti, oameni politici sau potentialii participanti la privatizare.



Radu Berceanu, deputat al Partidului Democrat si Ministru al Industriilor in 1999 - anul primei incercari de privatizare a Petrom, este de parare ca declaratiile premierului creaza confuzie in jurul unei probleme care ar trebui sa fie "cristal".



"Comentariile sunt nevenite si foarte ambigue. In plus, arata ca Guvernul nu este chiar atat de hotarat sa privatizeze compania. Nu mi se pare corect ca cineva sa vina cu informatii despre cat de importanta este Petrom de parca acest lucru nu s-ar fi stiut pana acum", afirma Berceanu.



In opinia fostului ministru, atat ultimile declaratii ale lui Adrian Nastase cat si ceea ce a intreprins Guvernul in directia privatizarii Petrom in ultimii ani arata ca vanzarea companiei nu este dorita.



"In campania electorala, una din ideile pe care a insistat PSD a fost privatizarea Petrom. Au trecut trei ani de cand au castigat alegerile iar compania abia a fost scoasa din la privatizare: si intr-o varianta care nu justifica timpul irosit. Daca in 1999 voiam sa mergem pe vanzarea a 35% din actiuni cu posibilitate de crestere a cotei la 51%, acum se merge pe 33,34% si majorare de capital. Nu mi se pare o diferenta foarte mare", afirma Berceanu.



In 1999, privatizarea Petrom a fost amanata pentru ca nici un investitor strategic nu a depus oferte pentru achizitia companiei. Singura oferta a apartinut unui grup format din trei oameni de afaceri romani: Gelu Tofan, Dan Voiculescu si Sorin Ovidiu Vantu. Oferta a fost respinsa, fiind considerata necorespunzatoare cu valoarea companiei.



Dinu Patriciu, presedintele si actionarul majoritar al grupului Rompetrol, considera ca declaratiile de luni ale primului ministru nu exprima altceva decat prudenta.



"Mi se pare normal sa existe o astfel de atitudine rezervata cand este vorba de privatizarea Petrom. Nu cred ca poate fi vorba de lipsa unei vointe pentru vanzarea companiei: in fond, vineri vor fi depuse scrisorile de intentie", afirma Patriciu.



Unul din numele intens vehiculate in jurul privatizarii este OMV, grup care detine suprematia in Europa Centrala si de Sud - Est in domeniu si este actionar al Rompetrol, cu o participatie de 25%.



Surse din piata afirma, de altfel, ca OMV se pregateste sa depuna o scrisoare de intentie pentru a participa la privatizare.



"Nu stiu inca ce intentioneaza OMV. Ne vom intanli cu reprezentantii companiei zilele acestea pentru a discuta pe marginea privatizarii. Despre Rompetrol pot sa va spun insa sigur ca nu este interesata de Petrom: oricum, intr-un an de zile vom fi o companie mai mare decat Petrom", a precizat Dinu Patriciu.



Si Aurelian Dochia, directorul diviziei de investment banking a Bancii Romane pentru Dezvoltare - Groupe Societe Generale, considera ca, desi are o exprimare emotionala, mesajul premierului este corect.



"Petrom este in prezent cea mai importanta carte a privatizarii din Romania. Dincolo de exprimarea emotionala, sunt de acord cu primul ministru: compania trebuie sa aiba parte de o vanzare care sa tina cont de mai multe obiective economice interne cat si externe, precum intrarea in Uniunea Europeana. Prudenta este asadar necesara", spune Dochia.



In ultimile saptamani, dupa publicarea anuntului de privatizare a Petrom, mai multe companii internationale si-au anuntat interesul de a participa, pe cont propriu sau ca parte a unor consortii, la privatizare. In afara de OMV, companiile interesate sunt, dupa primele semnale, Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), PKN Orlen (Polonia) sau TNK - BP (un joint venture intre TNK - Rusia si British Petroleum).



Chiar daca intre intentii si depunerea unor oferte ferme este cale lunga (vezi cazul Bancii Comerciale Romane), Aurelian Dochia este optimist vizavi de sansele de vanzare a Petrom.



"Cred ca vor exista oferte. Conjunctura din Romania si de pe piata internationala de profil este mult mai buna comparativ cu 1999", spune Dochia.



Pe de alta parte, Radu Berceanu, fostul ministru al Industriilor, considera ca transmiterea unor mesaje precum cel de luni al primului ministru vor indeparat investitorii.



"Romania este inca o tara cu multe probleme si orice companie straina, inclusiv potentialii cumparatori ai Petrom, se gandeste de zece ori pana ia o decizie de a investi aici. Iar un mesaj care spune de fapt "nu suntem chiar atat de interesati sa vindem Petrom" nu poate decat sa complice situatia privatizarii", a opinat Berceanu.



Pana in prezent, singul participant cert la privatizarea este Sindicatul Liber Petrom, care are dreptul sa cumpere pana la 8% din actiunile companiei in cadrul procesului de privatizare.



"Premierul este liber, ca orice om, sa isi exprime opiniile. Noi consideram ca vanzarea Petrom, ca si a tuturor marilor companii de stat, este inevitabila, iar sindicatul isi va urmari scopul: sa poata cumpara 10% din actiuni, nu 8% cat spune anuntul de privatizare", afirma Dragos Vasilescu, purtatorul de cuvantul al Sindicatului Liber Petrom.



Probabil ca teama cea mai mare este ca singurele oferte substantiale sa nu vina din partea companiilor de petrol rusesti. “Petrom este interesanta pentru companiile mijlocii din zona, nu pentru cele mari la nivel mondial”.





Mitrea: Un alt termen pentru Petrom, "o greseala de negociere"



Vicepresedintele PSD Miron Mitrea a declarat ieri ca stabilirea unui termen pentru privatizarea SNP Petrom "ar fi o greseala de negociere", mentionand ca spera ca procesul de trecere in proprietate privata a companiei sa fie incheiat pana la jumatatea anului viitor. "Ar fi o greseala de negociere sa spui un termen. Sigur, speram ca la jumatatea anului viitor Petrom sa fie privatizat", a spus Mitrea. El a afirmat ca este convins ca va exista "o oferta serioasa" pentru privatizarea celei mai mari companii din Romania. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO