Eveniment

Fermierii asteapta jumatate de miliard de euro din grau

Fermierii asteapta jumatate de miliard de euro din grau
31.03.2010, 23:22 88

Fermierii estimeaza o productie totala de grau de 4,8 milioanede tone la nivel local in acest an, volum care se apropie de celraportat de autoritati anul trecut, cand la recoltare, agricultoriiromani au anuntat cinci milioane de tone. Diferenta fata de anultrecut este insa reprezentata de suprafata mai mica cu 200.000 dehectare alocata acestei culturi, ceea ce inseamna ca anul acestaproductia medie la hectar va fi mai mare. La un pret mediu de 110euro la hectar, valoarea pietei graului va depasi putin jumatateade miliard de euro.
"Vremea a fost buna, dar 50% din suprafata de grau nu a primitcantitatea de ingrasaminte suficienta pentru o productie mai mare.In 2009, culturile au fost afectate de calamitati, iar anul acestaproductia este mica din lipsa de bani care sa se foloseasca pentruingrasaminte. Cantitatea totala ar mai putea creste cu circa400.000 - 500.000 de tone, daca s-ar folosi macar acumingrasaminte. Anul trecut, chiar daca ministerul a anuntat caproductia totala de grau a fost de cinci milioane de tone, inrealitate am obtinut doar patru milioane de tone, restul fiind graufurajer", a declarat pentru ZF Viorel Matei, presedinteleFederatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania(FNPAR).
Din punct de vedere al suprafetei cultivate, Romania ocupa loculpatru in Europa, pe aceeasi pozitie cu Marea Britanie, dupa Franta(5,1 mil. ha), Germania (3,2 mil. ha) si Polonia (2,3 mil. ha). Cutoate acestea, randamentul la hectar, de 2,4 tone, este la maiputin de jumatate din randamentul mediu al Uniunii Europene. Deexemplu, Danemarca a avut in 2009 o productie medie la hectar de8,1 tone, ceea ce a plasat-o deasupra noastra ca productie totala,cu toate ca suprafata cultivata cu grau este de doar 740.000 dehectare.
Anul trecut, Romania a cultivat cereale pe o suprafata de 5,3 mil.ha, in crestere cu 145.000 ha. Cu toate acestea, productia totalade grau, orz, orzoaica, ovaz si porumb a scazut cu 1,8 milioane detone, cea mai mare diminuare, de 1,9 mil. tone, fiind inregistratala grau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO