Eveniment

Fermierii intră din iunie în cursa pentru fonduri UE de 9 mld. euro

Daniel Constantin, ministrul agriculturii (al patrulea dreapta): Cel mai important canal de finanţare a pieţei agricole este cel al fondurilor europene. Mediafax Foto

Daniel Constantin, ministrul agriculturii (al patrulea dreapta): Cel mai important canal de finanţare a pieţei agricole este cel al fondurilor europene. Mediafax Foto

Autor: Gabriel Razi

01.04.2015, 00:03 1028

Producătorii agricoli de pe piaţa locală intră din luna iunie în cursa pentru a depune proiecte pentru fonduri europene cu o valoare cumu­lată de 9 miliarde de euro ce sunt disponibile firmelor din România până în 2020.

„Comisarul european şi-a dat acordul ca noi să deschidem două măsuri de finanţare din noul PNDR. La sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie, toţi beneficiarii pot depune cereri pentru noile măsuri“, a spus Daniel Constantin, ministrul agricul­turii, prezent la conferinţa „Mediafax Talks about Agriculture“. El a spus că cel mai important canal de finanţare a pieţei agricole este cel al fondurilor europene.

„Finanţările cele mai importante vin din fonduri UE, respectiv 2,5 miliarde de euro în 2012, 2,9 miliarde de euro în 2013 şi 3,3 miliarde de euro în 2014“, a spus Constantin la evenimentul organizat de Mediafax în parteneriat cu CEC Bank, Azomureş, Brise Group, Fondul de Garantare a Creditului Rural şi Alianţa Industriei Seminţelor din România (AISR).

 

Ce s-a mai spus la conferinţă
 

Daniel Constantin, ministrul agriculturii:

+ Fermierul nu mai trebuie să vină la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură de mai multe ori, pentru că totul este înglobat într-o singură cerere.

+ Trebuie să colectăm (lapte – n.red.) mai bine, mai ales în zone de munte. Se pune problema preţului, şi cea mai aşteptată măsură pe care trebuie să o luăm, scăderea TVA la mai multe produse, dar şi la lapte. Cu TVA scăzut vrem să relansăm consumul şi poate va fi şi un preţ mai bun la poarta fermei.

+ Anul 2014 fost unul foarte bun pentru agricultură şi al doilea an consecutiv cu balanţă agricolă pozitivă. În 2013, excedentul a ajuns la peste 300 de milioane de euro, iar în 2014 la peste 500 de milioane de euro.

+ Finanţările cele mai importante vin din fonduri UE, respectiv 2,5 miliarde de euro în 2012, 2,9 miliarde de euro în 2013 şi 3,3 miliarde de euro în 2014.

 

Nicolae Sitaru, proprietarul fermei de 2.300 de hectare Elsit Com din Ialomiţa:

+ Eu văd din teren altfel decât vede ministrul de la Bucureşti. Ne situăm cu media producţiilor la un nivel foarte jos, la grâu - 3,5 tone la hectar şi la porumb - 4,5 tone.

 

Ileana Bratu, director al Fondului de Garantare al Creditului Rural:

+ Anul trecut am avut parteneriat cu 30 de bănci şi am susţinut fermieri şi procesatori de produse agricole.

+ Volumul de garanţii acordate de Fond anul trecut a fost de 1,5 miliarde de lei, care se raportează la credite care au depăşit 2 miliarde de lei, având în vedere că garanţiile acoperă 80% din împrumuturi.

 

Ramona Ivan, reprezentant al CEC Bank:

+ Proiectele finanţate prin fonduri din exerciţiul 2008-2014 trebuie implementate integral până la 30 septembrie. Sunt multe proiecte care au semnat contracte anul trecut, iar dacă acestea nu sunt implementate integral beneficiarii pot pierde toţi banii.

+ Beneficiarii trebuie să tureze motoarele pentru a implementa aceste proiecte (...) Nu suntem foarte entuziaşti, este o perioadă foarte complicată pentru toată lumea, nu e uşor să găseşti proiecte pe care să le finanţezi, iar băncile nu ştiu să facă altceva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO