Eveniment

Fermierii tineri au în iunie ultima şansă să ia 40.000 de euro de la UE

Fermierii tineri au în iunie ultima şansă să ia 40.000 de euro de la UE

Autor: Gabriel Razi

06.06.2012, 00:05 2720

Tinerii care vor să ia până la 40.000 de euro de la Uniunea Europeană pentru a deveni fermieri au ultima şansă să îşi depună proiectele până la sfârşitul acestei luni, având în vedere că în intervalul 1-29 iunie vor fi puşi la bătăie toţi banii disponibili pentru astfel de proiecte pentru actualul exerciţiu financiar 2007-2013.

"Fondurile nerambursabile disponibile în această sesiune pentru finanţarea măsurii 112 (pentru instalarea tinerilor fermieri) sunt de 120,8 milioane de euro, fiind alocaţi acum toţi banii disponibili până la finalul perioadei de finanţare, respectiv 2013", spun reprezentanţii Agenţiei pentru Plăţi Dezvoltarea Rurală şi Pescuit (APDRP), instituţia care gestionează proiectele pe fonduri UE din agricultură.

De la deschiderea liniilor de finanţare şi până la sfârşitul lunii mai prin intermediul acestei linii de finanţare au ajuns în economie 96 mil. euro.

În prezent circa 7.600 de fermieri au semnat contractele de finanţare pentru astfel de proiecte ce au o valoare totală de 150 mil. euro. "Bătaia pe aceşti bani de la UE a crescut din momentul în care suma s-a majorat la 40.000 de euro (de la 25.000 euro). Competiţia pentru a lua fonduri pentru agricultură a crescut pentru toate liniile de finanţare. Un alt motiv pentru care este concurenţă mare pentru aceşti bani este polarizarea agriculturii româneşti între fermele mici şi fermele mari", explică con­sul­tantul pe fonduri europene Constantin Grigoraş.

Agricultura a primit la începutul lunii aprilie undă verde de la Bruxelles pentru a majora cu 60%, la 40.000 euro, plafonul maxim al fondurilor disponibile pentru agricultură. În urmă cu o săptămână oficialii APDRP anunţau că în perioada noiembrie 2011-ianuarie 2012 micii fermieri au depus proiecte în valoare totală de 99 milioane de euro, din care vor fi selectate numai jumătate, adică cele mai bune proiecte în valoare totală de 50 milioane de euro.

"Eu am luat cu ajutorul banilor de la Uniunea Europeană prin această măsură un tractor. Mai aveam alte două tractoare, dar nu erau la fel de puternice. Am dat aproape 25.000 de euro pe acest utilaj, adică întreaga sumă pe care am luat-o", spune Andrei Turţoi, proprietarul firmei Bio Grain Production din judeţul Constanţa, care exploatează 200 de hectare de teren arabil.

Cine poate lua banii?

Cei care vor să ia până la 40.000 de euro de la Uniunea Europeană pentru a-şi dezvolta afacerile în agricultură trebuie să aibă până în 40 de ani şi să aibă exploataţii agricole lucrate ca persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau o firmă. Persoanele fizice pot de asemenea să depună proiecte de investiţii, însă acestea trebuie să se angajeze că în 30 de zile de la depunerea documentelor pentru obţinerea banilor se vor înregistra ca persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale. Mai mult, pentru a lua fondurile fermierii trebuie să se fi avut deja afaceri în agricultură cu mai mult de un an înainte de a depune proiectul.

"Această linie de finanţare a fost gândită pentru întinerirea forţei de muncă din mediul rural, de aceea sunt impuse mai multe criterii administrative pentru selectarea celor eligibili", adaugă consultantul.

Antreprenorii fără studii de agricultură sunt obligaţi să dobândească astfel de calificări profesionale în trei ani din momentul în care primesc undă verde pentru a primi banii europeni.

Sunt obligaţi să devină mai productivi

În acelaşi timp, în schimbul banilor europeni fermierii sunt obligaţi să îşi majoreze valoarea producţiei agricole cu 5.000 de euro în trei ani de la momentul în care primesc banii.

Valoarea producţiei agricole este şi elementul pe baza căruia producătorii agricoli primesc iniţial şi fondurile.

Autorităţile nu impun o limită maximă a suprafeţei fermelor pe care ar urma să le dezvolte fermierii tineri, însă folosesc un alt concept numit Unitate de Dimensiune Economică (UDE) - un coeficient care calculează în bani valoarea producţiei agricole. Fermierii care vor să ia banii de la UE prin măsura 112 trebuie să aibă exploataţii cuprinse între 6 şi 40 UDE.

Astfel, pentru primele 6 unităţi de coeficient UDE un fermier va primi 12.000 de euro, iar pentru fiecare unitate suplimentară în conturile sale vor intra alţi 4.000 de euro până la plafonul maxim de 40.000 de euro. Spre exemplu, un fermier care deţine o fermă de 50 hectare de grâu obţine un coeficient UDE de 8,7 (0,17 x 3 ha). În cazul în care un fermier are 5 hectare acoperite de legume, el va obţine un coeficient de 28 (5,6 x 5 ha).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO