Eveniment

FIC: România poate deveni în 20 de ani una dintre primele 10 economii ale UE

FIC: România poate deveni în 20 de ani una dintre...

Autor: Dorin Oancea

13.09.2016, 00:04 434

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) consideră că România are potenţialul să devină în 20 de ani una dintre primele 10 economii ale Uniunii Europene, mărindu-şi economia de 4 ori dacă se concentrează pe trei arii-cheie şi aplică guvernanţa necesară implementării unui plan pe termen lung.

Pentru a ajunge la o economie de 655 de miliarde de euro în 2036, eforturile trebuie concentrate pe infrastructură mo­dernă, demografie şi capital uman, eficienţă pu­blică şi privată, acesta fiind şi modelul eco­nomic standard conform căruia creş­terea economică este generată de cei trei factori, capitalul fizic, uman şi avansul pro­duc­tivităţii, arată o analiză a FIC.

România trebuie să facă un salt calitativ astfel încât să poată creşte în medie cu o rată de 4% pe an, pe o perioadă de 20 de ani.

Creşterea economică poate accelera de la 3,3% – cât este estimat potenţialul în prezent – până către un maxim de 4,5% spre finalul perioadei.

Membrii FIC consideră că, după aderarea la UE, României îi lipseşte o ambiţie precisă. Ritmul de creştere de acum, deşi încurajator, nu este sustenabil pe termen lung, în absenţa unei abordări strategice.

FIC numără în România 125 de companii membre, ale căror investiţii cumulate reprezintă în jur de 35 de miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO