Eveniment

Fie că se reduc plăţile pentru mame sau ajutoarele sociale, tăierea de 1,2 mld. lei este în bugetul pe 2011

Autor: Adelina Mihai

01.12.2010, 23:58 30

Cu alte cuvinte, indiferent dacă se decide o altă modalitate decalcul a indemnizaţiei pentru mame sau a ajutoarelor de şomaj, înbugetul Ministerului Muncii pentru 2011 este prevăzută o scădere acheltuielilor cu asistenţa socială de la 14,5 mld. lei la 13,3 mld.lei.

Astfel, cele mai multe fonduri vor fi reduse de la transferurile către casa de pensii şi către asigurările sociale(care vor ajunge la o valoare totală de 7,36 mld. lei, în scăderecu 520 mil. lei faţă de 2010) şi de la fondurile destinateajutoarelor pentru familii şi copii, de unde se vor tăiaaproximativ 500 de milioane de lei.

De altfel, chiar ministrul muncii, Ioan Botiş, a declarat recentcă statul ar putea economisi 500 de milioane de lei dacă s-araccepta măsura de acordare a unei indemnizaţii pentru mame numaipentru o perioadă de 12 luni. Ieri, premierul Emil Boc a spus căeste ultimul care va lua decizia în ceea ce priveşte reducereaduratei concediului de creştere a copilului.

"Vom lua o decizie după ce se va finaliza dezbaterea publică şidupă discuţiile din coaliţie. Vom lua o decizie pe care o vomanunţa. Până atunci, evident, ascultăm toate părerile şi opiniilecare se exprimă pe acest subiect şi după ce această perioadă va fifinalizată vom anunţa decizia Guvernului", a spus Boc, citat deMediafax.

Prima variantă propusă de Ministerul Muncii pentru modificarealegii de acordare a indemnizaţiilor pentru mame este aceea deacordare pe timp de 12 luni a unei indemnizaţii de 85% din salariu,cuprinsă între 600 de lei şi 3.400 de lei, iar din a şaptea lună,mamele care se întorc la serviciu să beneficieze de un bonus de 500lei lunar.

Cum îşi reduce Guvernul cheltuielile în2011

500 de milioane de lei

va reduce prin reducerea perioadei de acordare a indemnizaţieipentru mame de la doi ani la un an, oferind posibilitatea acestorasă se întoarcă la serviciu şi să beneficieze de un bonus de 500 delei lunar.

520 de milioane de lei

este suma cu care se vor reduce fondurile destinatetransferurilor către casa de pensii şi asigurări sociale.

800 de milioane de lei

vor fi economisiţi prin schimbarea modalităţii de acordare aindemnizaţiei de şomaj, care nu se va mai calcula în funcţie desalariul minim - de 600 de lei -, ci în funcţie de indicatorulsocial de referinţă, în valoare de 500 de lei în prezent.

7,8 miliarde de lei

vor fi tăiaţi de la bugetul alocat cheltuielilor salariale cubugetarii (care au fost de 46,8 miliarde de lei anul trecut),concomitent cu o reducere cu 15.000 a numărului de bugetari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO