Eveniment

Fiecare roman a pierdut o vacanta de 1.000 de euro din cauza crizei. Cum comentati?

Fiecare roman a pierdut o vacanta de 1.000 de euro din cauza crizei. Cum comentati?
22.03.2010, 23:10 50

Produsul Intern Brut pe locuitor a scazut cu 1.100 de euro anultrecut, pana la 5.390 de euro, din cauza crizei economice, Romaniaintorcandu-se doi ani inapoi din drumul spre convergenta la Europade Vest. Astfel, Produsul Intern Brut a scazut de la 140 mld. eurola 116 mld. euro, pierzand astfel 24 mld euro.

Romania se claseaza astfel pe locul 26 in Uniunea Europeana,reusind sa depaseasca doar Bulgaria, unde PIB-ul pe locuitor aajuns la 4.454 de euro, potrivit datelor Eurostat si calculelorZF.

La varful UE, trei tari au un PIB pe locuitor de peste 35.000 deeuro, chiar si dupa un an si jumatate de recesiune: Luxemburg -76.049 euro, Danemarca - 40.397 euro, Irlanda - 36.901 euro, ceeace arata distanta economiei romanesti fata de economiiledezvoltate. Vecinii nostri unguri au pierdut 1.226 euro /cap delocuitor, ajungand la un PIB/capita de 9.280 de euro. Polonia estela 8.131 de euro, Cehia la 12.832 de euro, iar Grecia la 21.091euro pe cap de locuitor.

Indicatorularata puterea economica a unei tari, fiind mai relevant incomparatii decat alti indicatori precum PIB-ul absolut sau evolutiaeconomiei. "Vom recupera ce am pierdut in criza in decurs de doiani", sustine presedintele Comisiei Nationale de Prognoza IonGhizdeanu. La sfarsitul anului 2009 si inceputul acestui an au fostvizibile semnale incurajatoare de redresare si de reluare treptataa cresterii economice, a declarat ieri si Vergil Voineagu,presedintele Institutului National de Statistica (INS). "Semnalelenu sunt suficient de solide pentru a vedea un trend accelerat decrestere", a precizat insa presedintele INS.

Nivelul mediu al indicatorului PIB pe locuitor in UE a scazut cuaproape 1.500 de euro, pana la o valoare de 23.637 de euro. Romaniadetine doar 23% din nivelul mediu european in 2009. Ponderea ascazut de la 26% cat era in 2008.

Totusi, Romania a plecat de foarte jos: in 2000, nivelul PIB pelocuitor era doar la 9% din media europeana, in 2004 a ajuns la13%, iar in 2006 la 19%.

Romania continua sa detina doar un sfert din nivelul mediu alPIB pe locuitor din Uniunea Europeana, ba chiar ponderea a scazutde la 26% la 23% in ultimii doi ani.

La aderarea in Uniunea Europeana, Romania avea tot 23% dinnivelul mediu al PIB pe locuitor, cat are si dupa doi ani de laaderare.

"N-am realizat nicio convergenta la zona euro. Criza a incetinitsever procesul de convergenta, iar revenirea la nivelul de crestereeconomica dinainte de 2008 va dura mult timp, recuperarea va fianevoioasa", comenteaza Liviu Voinea, director de cercetare laGrupul de Economie Aplicata (GEA).

Un studiu al Comisiei Nationale de Prognoza din 2007 arata caRomania ar putea ajunge in 2013 la nivelul de 50% din mediaeuropeana, luand in considerare nivelul de trai, masurat ca PIB pelocuitor la paritatea puterii de cumparare.

Acest indicator ia in calcul si diferentele dintre nivelurilepreturilor din tarile analizate, fiind un indicator si mai bun incomparatiile dintre tari, insa acesta nu a fost publicat inca deEurostat pentru anul 2009.

De asemenea, fostul premier Calin Popescu-Tariceanu afirma cuentuziasm in septembrie 2008 ca Romania ar putea deveni a sapteasau a opta putere economica a Europei pana in 2014.

Ce sanse mai exista sa ne apropiem de astfel detinte?

"Bineinteles ca avem sanse sa mai recuperam. Sper sa reluam dinnou cresterea economica, cu ritmuri mai mari decat media europeana,si sa ne apropiem de nivelul economiilor dezvoltate din UE. Si eivor sa crestem, de asta ne-au acceptat si acesta este fundamentulUniunii. Sa ajunga toate tarile la un anumit nivel de dezvoltare.Dar criza ne-a incetinit drumul pe care-l aveam in procesul deconvergenta la zona euro", apreciaza academicianul Lucian-LiviuAlbu.

"Romania se confrunta in continuare cu recesiunea, dar la cotesensibil apropiate de alternativa de a iesi curand din aceastastare", a declarat ieri Vergil Voineagu, presedintele INS. El aprecizat ca anul trecut sectorul serviciilor a acoperit 50,1% dinPIB, contribuind, in premiera, cu mai mult de jumatate la valoareaadaugata bruta din economie. Totodata, industria si-a majoratponderea, cu aproape un punct procentual, la 23,8%, de la 22,9% in2008.

Industria si exporturile au fost motoarele economiei anultrecut.

In schimb, ponderea agriculturii a scazut, ceea ce esteingrijorator avand in vedere ca in acest domeniu lucreaza 30% dinpopulatia ocupata si tinand cont de potentialul agrar al Romaniei,potrivit sefului INS.

La cine ne raportam

Topul primelor trei tari din UE dupa nivelul de dezvoltare nus-a schimbat odata cu criza si nici urmatoarele tari din esalonuldoi nu si-au pierdut pozitia in clasament: Olanda, Austria,Finlanda, Belgia si Suedia si Franta au avut un PIB pe locuitor depeste 30.000 de euro anul trecut.

Romania nu era prezenta, in 2007, cu niciuna din cele optregiuni de dezvoltare in topul primelor 20 la nivelul UniuniiEuropene in functie de PIB pe locuitor la paritatea puterii decumparare.

"In schimb, cu sase din cele opt regiuni de dezvoltare -respectiv Nord-Est, Sud-Vest Oltenia, Sud-Est, Sud-Muntenia,Nord-Vest si Centru, Romania era prezenta in cele mai slabe 20 deregiuni", a spus Voineagu.

Doar bulgarii sunt mai saraci ca noi

PIB-ul pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii decumparare era in 2007 de 24.900 de euro la nivelul UE, respectiv10.400 de euro pentru Romania. In 2008, acesta a urcat la 12.045 deeuro, iar in 2009, indicatorul a coborat la 10.977, potrivitestimarilor Raiffeisen Bank.

Restul pozitiilor din topul celor mai sarace 20 de regiuni dinUE erau ocupate de Bulgaria, Polonia si Ungaria. Bulgaria siPolonia aveau in 2007 cate cinci regiuni, iar Ungaria avea patruprezente in clasamentul celor mai sarace.

Singurele exceptii din Romania, care nu apar in clasamentulcelor mai sarace din Uniunea Europeana sunt regiunea Bucuresti -Ilfov si regiunea de Vest. Primele trei regiuni, in functie deProdusul Intern Brut pe cap de locuitor, erau in 2007 Londra,Luxemburg si Bruxelles.

AFACERI DE LA ZERO