Ce nu a ştiut Ioan Rus este că aceşti „fierari“ au trimis acasă de la debutul crizei, în 2009, 29 de miliarde de euro, bani cu care, dacă i-ar avea, guvernul ar face nu una, ci 18 autostrăzi Comarnic - Braşov.
În vreme ce guvernul nu găseşte în vistierie 1,6 miliarde de euro pentru această autostradă şi nu poate convinge un investitor nici român, nici străin să-şi asume finanţarea acesteia în regim public – privat, românii din străinătate au trimis de la debutul crizei în ţară 29 de miliarde de euro, dublu cât toate investiţiile străine realizate în aceeaşi perioadă, 14 miliarde de euro.
Din 2000 şi până la finele anului trecut investiţiile străine au fost de 56 de miliarde de euro, dar banii trimişi de românii din străinătate au fost cu 5 miliarde de euro mai mulţi – 61,6 miliarde de euro până în septembrie 2014.
Astfel, se poate spune că românii din străinătate sunt cei mai mari investitori în economia locală având în vedere că banii lor au susţinut consumul cu consecinţe pozitive pentru evoluţia PIB-ului, dar au ţinut în frâu şi deficitul de cont curent, într-o periodă în care tendinţa a fost ca banii să fugă şi nu să intre în ţară.
Cele trei milioane de români care au plecat în străinătate şi-au ajutat familiile, economia, dar au luat o povară gravă şi de pe umerii bugetului. În aceeaşi vreme, plecarea în străintate a atâtor oamenii înseamnă o dramă - o dramă a unei ţări depopulate, dar şi drame individuale, sute de mii de familii fiind despărţite din motive economice. Aceşti oameni au fost obligaţi să plece tocmai pentru că cei care îi dispreţuiesc acum nu le-au dat nicio soluţie ca să poată rămâne.