• Leu / EUR4.9746
  • Leu / GBP5.7433
  • Leu / USD4.6864
Eveniment

Fierul vechi devine cea mai valoroasă materie primă pentru industria grea din România. Petru Ianc, Asociaţia Producătorilor de Ţevi din România: Pentru viitorul industriei din România sunt vitale prelucrarea materiilor prime în ţară şi predictibilitatea preţului energiei

Petru Ianc, Asociaţia Producătorilor de Ţevi din România: Fierul vechi tinde să devină cea mai valoroasă materie primă pe care o are România în următorii ani.

Petru Ianc, Asociaţia Producătorilor de Ţevi din România: Fierul vechi tinde să devină cea mai valoroasă materie primă pe care o are România în următorii ani.

Autor: Răzvan Botea

03.06.2023, 22:58 606

Fierul vechi va deveni cea mai importantă materie primă din România pentru industria siderurgică, este de părere Petru Ianc, directorul general al asociaţiei producătorilor de ţevi din România (UNITUB). Este vorba despre reglementările europene, care ar urma să determine înlocuirea furnalelor clasice cu instalaţii care folosesc fierul vechi ca materie primă.

„Fierul vechi tinde să devină cea mai valoroasă materie primă pe care o are România în următorii ani. Noile directive europene impun înlocuirea cocsului din furnale, ceea ce înseamnă că va exista o nouă tehnologie care va utiliza şi fier vechi, astfel că lupta pentru fierul vechi va fi intensă“, spune Petru Ianc.

În prezent, utilizatorii de fier vechi sunt cele patru cuptoare electrice din România: Călăraşi, care aparţine de Tenaris, oţelăria de la Reşiţa, care furnizează materia primă pentru fabrica de ţevi de la Slatina Artrom, cuptorul electric de la Târgovişte (Beltrame), care produce pentru întreaga ţară, şi Mittal la Hunedoara, care furnizează materia primă pentru propriul laminor.

Europa trece la condiţii din ce în ce mai dure pentru protecţia mediului, care afectează competitivitatea companiilor europene în faţa altor companii din Turcia, China, Rusia sau chiar Ucraina. De asemenea, războiul pornit de Rusia în Ucraina reprezintă o problemă pentru industria europeană şi românească. Un exemplu recent este situaţia de la finalul lui 2022 a pieţei de tablă.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9746
Diferență: -0,006
Ieri: 4.9749
Azi: 4.6864
Diferență: -0,7413
Ieri: 4.7214
Azi: 5.7433
Diferență: -0,2847
Ieri: 5.7597
Azi: 5.1446
Diferență: -0,0486
Ieri: 5.1471