Eveniment

„Fiind ministru al economiei (Videanu - n.r.), pe cine puteam să sun, portarul?“

Omul de afaceri Ioan Niculae. Foto Silviu Matei

Omul de afaceri Ioan Niculae. Foto Silviu Matei

Autor: Catalina Cocolos

18.09.2013, 22:04 1289

Omul de afaceri Ioan Niculae a susţinut ieri că speră ca dosarul pregătit de anchetatori în care este acuzat de subminarea economiei naţionale şi complot să ajungă la instanţă şi aceasta să înţeleagă ce înseamnă un „discount“, susţinând că este pentru prima dată în istoria lumii când „un discount comercial se consideră pagubă“.

Niculae a fost ieri la Judecătoria Sectoru­lui 1 pentru termenul de judecată din dosarul „mită la PSD“, în care este acuzat alături de liderul PSD Brăila Gheorghe Bunea, de directorul Viorel Bărac, de la Interagro, şi de Gheorghe Teodorescu, de la INSOMAR, o afacere politică din timpul campaniei electorale care nu are legătură cu afacerea Interagro-Romgaz, în care omul de afaceri – împreună cu Adriean Videanu şi Varujan Vosganian – este acuzat de subminarea economiei.

Întrebat fiind de această ultimă afacere, Niculae şi-a expus pe larg punctul de vedere. Nu este vorba de favorizare şi de intervenţie la miniştri, pentru că atunci când ai firme în domeniu, ajungi oricum la minister. El a adăugat că l-a sunat pe fostul ministru al economiei Videanu pentru a-l întreba dacă mai dă drumul la fabrici. „Fiind ministru al economiei, pe cine puteam să sun, portarul? Pentru că, până la urmă, eram patronul acestor fabrici de îngrăşăminte chimice şi nu cred că portarul m-ar fi ajutat prea mult. Îl sunam să-l întreb dacă mai ţin oamenii, dacă mai dăm drumul la fabrici, dacă le tăiem, dacă le ducem la fier vechi, mai ales după ce m-au înşelat, în ianuarie 2009, semnând un protocol cu Ministerul Finanţelor, Ministerul Agriculturii şi Ministerul Economiei, respectiv Videanu, Ilie Sârbu şi cu Hogea, care era atunci ministru de finanţe, care a spus să dăm drumul la fabrici prin semnătură, deci printr-un protocol semnat, să dăm drumul la fabrici că urmează să dea un ajutor pentru fermierii români. Din păcate, cu toată semnătura celor trei miniştri şi a patronatelor noastre din industria îngrăşămintelor chimice, nu s-au ţinut de cuvânt.“

Acesta a menţionat că a dat drumul la fabrici şi astfel au fost create pagube imense, încât era normal să-l întrebe pe Videanu ce face „cu aceste îngrăşăminte“ şi de ce au pus patronatele să pornească fabricile „dacă ştiau că nu dau“.

Întrebat dacă a încercat să negocieze reducerile pe care urma să le primească la cumpărarea gazelor, omul de afaceri a spus că nu doar firma sa a beneficiat de acestea.

„E prima dată în istoria nu a României, a Europei, a lumii când un discount comercial se consideră pagubă. (...). Sigur, eu sper să ajungem la instanţă şi instanţa va fi destul de pregătită să înţeleagă ce înseamnă un discount. Dacă nu ar mai fi discounturi în lumea asta, nu s-ar mai vinde chiloţi în magazine, nu s-ar mai vinde, eu ştiu, maşini Dacia, nu s-ar mai vinde nimic în lumea asta. Discountul comercial este o treabă care o face furnizorul sau vânzătorul pe un interes al lui de a-şi creşte desfacerea, nu are nicio legătură cu paguba. În plus, au obţi­nut discounturi nu numai Interagro, ci şi celelalte 13-14 firme care au obţinut discounturi, cele două mari firme de distribuţie care nu aveau niciun drept să obţină discounturi (...). Nouă ne-au dat un discount de circa 5-6 milioane de dolari într-un an şi am avut pierderi de 30 de milioane, dar am reuşit să nu distrugem fabricile“, a adăugat omul de afaceri.

Niculae a precizat că pentru 5 sau 6 milioane de dolari pe care firma sa i-a primit discount a plătit peste 200 de milioane de euro taxe, TVA, accize, transporturi, salarii şi impozite pentru acestea.

Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, în 2 septembrie, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pen­tru formularea cererii de începere a urmă­ririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale. Cei doi sunt acuzaţi de subminarea economiei naţionale pentru că au aprobat ca Romgaz să furnizeze combinatelor lui Niculae gaze ieftine, creând un prejudiciu de 130 mil. dolari, susţin procurorii.

Procurorii DIICOT susţin că SNGN Romgaz SA a livrat către Interagro gaze naturale din producţia proprie în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv aproximativ 500 de milioane de dolari, din care 270 de milioane de lei, respectiv 92 de milioane de dolari, reprezintă „valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal“.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO