Eveniment

Filmul unei zile de coşmar pentru bancheri

Cercel-Duca Alexandru Claudiu. Mediafax Foto

Autor: Mediafax

02.11.2012, 00:07 1916
DIICOT: 48 de persoane investigate, prejudiciu de 22 mil. euro

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organi­za­tă şi Terorism - Serviciul Teritorial Bucureşti şi Biroul Teritorial Călăraşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bucureşti au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 48 de persoane, spe­cializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi de spălare a banilor.

În acest sens, la data de 1 noiembrie 2012 procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat un număr de 50 de percheziţii domiciliare la locuinţele învinuiţilor, precum şi la sediile unor societăţi comerciale din municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu.

În fapt, se reţine că în perioada 2010-2012 membrii grupului infracţional orga­ni­zat, sub coordonarea liderului Ruse Da­niel - au realizat beneficii financiare sub­stan­ţiale prin săvârşirea de fraude ban­care, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul Româ­niei prin utilizarea unor documente falsificate. Se mai reţine că învinuiţii au obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în baza unor documente falsificate, finan­ţarea unor proiecte de achiziţii utilaje prin intermediul unor societăţi co­mer­ciale controlate de către liderii grupării.

Activitatea infracţională a fost sprijinită de către învinuiţii Şaramet Aurel, având calitatea de director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru I.M.M.-uri, Cercel-Duca Alexandru Claudiu, vicepreşe­dinte al unei unităţi bancare, Mihai Gri­goroiu, Roşu Cătălin Ionuţ şi Atanasiu Andrei, angajaţi în cadrul Ministerului Econo­miei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, şi Diaconescu Florian Dragoş. Valoarea totală a prejudiciului cauzat prin activi­tatea infracţională este estimată la suma de 22 milioane de euro.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organi­zată şi Terorism - Serviciul Teritorial Bucureşti vor fi aduse 100 de persoane în vederea audierii, urmând ca după finali­zarea audierilor să fie dispuse mă­surile legale în cauză.

Suportul tehnic şi infor­mativ al operaţiunii a fost asigurat de către SRI şi DGIPI. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul BSJ. Facem pre­ci­zarea că faptele învinuiţilor urmează a fi ana­lizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezum­ţia de nevinovăţie.

Ministerul Economiei: Am demarat procedurile de suspendare a lui Aurel Şarament, preşedintele FNGCIMM

"În urma informaţiilor apărute în mass-media, preluate din comunicatul DIICOT, cu privire la implicarea unor an­ga­jaţi ai Ministerului Economiei, Co­mer­ţului şi Mediului de Afaceri într-un do­sar de fraudă, facem următoarele precizări:

Aurel Şaramet este director al Fon­dului Naţional de Garantare a Cre­ditelor pentru I.M.M.-uri începând cu anul 2001.

Mihai Grigoroiu a fost şef serviciu din 2009 în cadrul OIIMM, exercitând tem­po­rar funcţia de director general adjunct la AM POSCEE.

Ionuţ Cătălin Roşu ocupa din 2010 funcţia de auditor asistent în cadrul Ser­viciului de Audit Public Intern din cadrul OIIMM.

Mihail Andrei Atanasiu ocupa din 2009 funcţia de consilier asistent la Di­recţia Generală Mediu de Afaceri în cadrul OIIMM.

În cazul domnului Aurel Şaramet au fost demarate procedurile de suspendare din funcţia deţinută în cadrul Fondului Na­ţional de Garantare a Creditelor pentru I.M.M.-uri.

Ministrul Economiei a dispus în­ce­ta­rea activităţii în funcţiile ocupate de ce­le­lalte 3 persoane implicate în dosarul an­che­tat de DIICOT, urmând să dispună sus­pendarea lor în situaţia în care DIICOT va lua mă­sura arestării pre­ven­ti­ve a celor 3 învinuiţi, conform legii 188/1999, art. 94, alin 1.

La nivelul MECMA nu sunt cunos­cu­te alte detalii cu privire la dosarul care fa­ce obiectul cercetărilor efectuate în mo­mentul de faţă de DIICOT.

În urma informaţiilor apărute, Corpul de Control al ministrului economiei a de­ma­rat un control propriu pe această temă.

Totodată, reamintim faptul că actuala conducere a MECMA a demarat, încă de la preluarea man­datului, auditul cu pri­vi­re la activitatea proprie minis­terului le­ga­tă de gestionarea fondurilor euro­pe­ne, fapt ce a fost adus la cunoştinţa mass-me­dia. În urma re­zultatelor ob­ţi­nute, aceste ve­rificări au fost extinse, fiind în prezent în curs de derulare."

BRD: Activitatea băncii nu este afectată, rămânem la dispoziţia autorităţilor

"Astăzi, 1 noiembrie 2012, BRD - Groupe Société Générale a luat cunoş­tin­ţă de o acţiune între­prinsă de procurori ai DIICOT. Conform comuni­ca­tu­lui DIICOT, ancheta este în curs de desfăşu­ra­re, iar faptele vor fi analizate prin ra­portare la dispoziţiile art. 66 Cod de pro­ce­dură penală referitoare la prezumţia de nevi­novăţie. Activitatea BRD nu este afec­tată de acest eveniment şi BRD rămâne la dispoziţia autorităţilor pentru a furniza orice informaţie necesară legată de acest caz."

BCR: Am sesizat DIICOT de existenţa unor falsuri în dosarele de credit

"Referitor la ancheta în curs de desfăşurare la DIICOT privind dosarele de credit falsificate ale unor firme din judeţele Călăraşi, Ilfov, Giurgiu şi Bucu­reşti, precizăm urmatoarele:

BCR a sesizat DIICOT, în trimestrul II 2012, că a descoperit, prin divizia antifraudă specializată a băncii, existenţa unor falsuri în dosarele de credit a 4 firme din Călăraşi, Olteniţa şi Bucureşti.

Cei câţiva salariaţi ai băncii implicaţi în aceste cazuri au fost concediaţi. Banca a depus plângeri penale împotriva acesto­ra şi a altor persoane din afara băncii.

Banca îşi continuă activitatea normal, ca princi­pal finanţator al economiei româneşti. Eventualele pre­judicii vor fi recuperate după finalizarea cercetărilor.

BCR a reuşit să prevină producerea de noi frau­de în caz având proceduri anti­fraudă complexe şi pers­onal specializat.

Menţio­năm că analizele de credit au la bază documente emise sau confirmate de companii, insti­tu­ţii şi persoane auto­ri­zate. Băncile depun toate dili­gen­ţele, potrivit normelor şi regulamentele în vi­goa­re, să reconfirme autenticitatea şi co­rectitu­di­nea do­cu­mentelor şi informa­ţi­ilor respective. Dacă aceste do­cumente con­ţin informaţii şi afirmaţii false, răs­pun­derea revine instituţiilor şi per­soanelor respective.

Salutăm eforturile depuse de DIICOT, cu care BCR a colaborat foarte bi­ne pe parcursul cercetărilor pentru elu­ci­darea cazului, începând din luna mai 2012."

Fondul National de Garantare a Creditelor: Activitatea Fondului nu este afectată

"Fondul Naţional de Garantare a Cre­di­telor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a luat cunoştinţă de acţiu­nea întreprinsă de procurori ai DIICOT, ancheta aflându-se în curs de des­făşurare.

Activitatea FNGCIMM nu este afec­tată de acest eveniment şi rămânem atât la dispoziţia autorităţilor pentru a furniza orice informaţie necesară legată de acest caz, cât şi aproape de partenerii noştri.

Asigurăm toţi beneficiarii Fondului de derularea în continuare a activităţii FNGCIMM în bune condiţii şi în confor­mi­tate cu reglementările legale în vigoare.

Şase persoane reţinute în dosarul fraudelor bancare de 22 mil. euro

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organi­za­tă şi Terorism (DIICOT) au emis, ieri după-amiază, şase mandate de reţinere în do­sarul fraudelor bancare de 22 mil. euro, audierile continuând la sediul Bucureşti. Surse judiciare au precizat, pentru MEDIAFAX, că persoanele reţinute până în prezent nu sunt din rândul celor care deţineau funcţii la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri şi la Ministerul Economiei. Toţi cei re­ţi­nuţi pentru 24 de ore au fost duşi în arestul central al Poliţiei Capitalei.

Audierile continuă

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO