Eveniment

Finalizarea privatizarii Electrica Muntenia Sud depinde de vacanta parlamentarilor

14.06.2006, 00:00 22

Finalizarea procesului de privatizare pentru Electrica Muntenia Sud, cea mai valoroasa filiala de distributie si furnizare a energiei electrice intrata in portofoliul gigantului de utilitati italian Enel, ar putea avea loc pana la sfarsitul lunii iulie, anul acesta.

"In cel mai optimist scenariu, procedura de privatizare a Electrica Muntenia Sud ar putea fi finalizata la sfarsitul lunii viitoare, inainte de inceperea vacantei parlamentare", a declarat Nicolae Coroiu, directorul general al companiei Electrica, prezent la Forumul Regional de Energie de la Neptun, ce se desfasoara in perioada 11 - 14 iunie.

In ceea ce priveste filialele neprivatizate ale Electrica, si anume Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilvania Sud, pana la sfarsitul lunii septembrie, anul acesta, sunt asteptate propunerile asupra modalitatii de privatizare. Consultantul statului in acest proces este un consortiu condus de firma Rothschild.

"Pana la sfarsitul anului speram sa avem prima oferta angajanta in ceea ce priveste privatizarea ultimelor trei filiale Electrica ramasese in portofoliul statului", a precizat Coroiu.

"Exista diferite modalitati in care se poate realiza privatizarea. Fie vom opta pentru vanzarea unui pachet majoritar in cadrul fiecarei filiale, fie vanzarea unui pachet minoritar urmat de o majorare de capital. Este posibila varianta vanzarii la pachet a celor trei distributii prin cedarea pachetelor minoritare de actiuni, urmate si in acest caz de o majorare de capial", a explicat reprezentantul Electrica.

Astfel, autoritatile iau din nou in considerare vanzarea celor trei filiale aceluiasi investitor, desi prima versiune a privatizarii ultimelor distributii de stat excludea aceasta posibilitate. Filialele vor fi privatizate in acelasi timp.

Pana in 2007 este asteptata finalizarea procedurilor pentru privatizarea Electrica Serv, companie aflata in subordinea Electrica ce asigura servicii de mentenanta pentru distributii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO