Eveniment

Finalizarea proiectelor POSDRU, prelungită până în decembrie, indiferent de deadline

Finalizarea proiectelor POSDRU, prelungită până în...

Autor: Iulian Anghel

07.05.2015, 00:03 240
Durata de finalizare a proiectelor din programul de dezvoltare a resurselor umane (POSDRU) finanţate în cadrul cererilor lansate în 2013 şi 2014 va putea fi prelungită peste durata maximă de implementare convenită, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2015.

Guvernul a aprobat ieri un memorandum prin care a prelungit termenele în baza solicitărilor din partea beneficiarilor şi, potrivit responsabililor guvernamentali, are ca ţintă majorarea procentului de absorbţie a banilor UE. POSDRU este cel mai întârziat dintre cele şapte programe operaţionale ale exerciţiului financiar 2007 – 2013 (care se încheie la finele acestui an), cu o rată de absorbţie de doar 33%. Practic, până la sfârşitul lunii martie, României îi fuseră rambursaţi din acest program destinat instruirii/reconversiei angajaţilor doar 1,1 miliarde de euro din totalul de 3,5 mld. euro, suma totală de care poate beneficia.

În primele trei luni din acest an POSDRU a absorbit doar 159 mil. euro. Faţă de sumele rambursate, la Bruxelles mai sunt transmise cereri de rambursare de 459 mil. euro care, dacă ar fi onorate, ar ridica rata de absorbţie a programului la 46%, insuficient pentru a spune că lucrurile se mişcă mai bine. Situaţia este complicată la POSDRU pentru că aici s-au descoperit de-a lungul vreiii şi cele mai multe nereguli. Achiziţii nejustificate de autoturisme, vizite în străinătate, bonuri de benzină de mii de euro din banii UE sunt doar câteva dintre neregulile descoperite de Curtea de Conturi în programul POSDRU.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO