Eveniment

Finanţarea autostrăzii Piteşti - Sibiu este în aer: Din cauza documentaţiei incomplete, Comisia Europeană cere noi lămuriri. "Vinovaţi sunt cei care realizează superficial rapoartele şi studiile, nu urşii, liliecii sau gândacii!"

Autor: Bogdan Alecu

14.01.2020, 00:07 2093

Raportul incomplet trimis către Comisia Europeană cu privire la impactul de mediu pe care îl va avea viitoarea autostradă A1 Sibiu - Piteşti riscă să întârzie cel mai important proiect de infrastructură la care se lucrează în prezent. 

Din cauza datelor incomplete, Comisia cere autorităţilor să stabilească obiective clare cu privire la conservarea celor 11 situri Natura 2000 aflate pe traseul viitorului proiect, în condiţiile în care cele din cerere sunt considerate a fi „foarte generale“. 

Autorităţile române au trimis la Bruxelles, Comisiei Europene o docu­mentaţie incompletă pe partea de protecţie a mediului în data de 25 octombrie, iar vinovaţi de probleme nu sunt urşii sau liliecii, cum a fost problema pe A1 Lugoj - Deva sau specia de gândac de pe A1 Sibiu - Piteşti, ci cei care realizează superficial rapoartele şi studiile. 

„În documentaţia trimisă la Bruxelles autorităţile române recunosc că realizarea autostrăzii va avea impact semnificativ asupra mai multor specii de vieţuitoare, printre care şi una de gândac, croitorul cenuşiu, pentru care şi propun 19 măsuri de diminuare a impactului. Comisia Europeană vrea să ştie cum au ajuns autorităţile române la concluzia că în urma aplicării acelor măsuri impactul va fi unul moderat, deoarece în documentele trimise nu au fost prezentate argumente. De asemenea, Comisia Europeană vrea să ştie de ce autorităţile române au propus măsuri de atenuare a impactului construirii autostrăzii doar pentru speciile cele mai afectate, nu şi pentru cele asupra cărora impactul ar fi unul moderat, iar în urma adoptării unor măsuri de conservare şi protecţie ar putea deveni zero“, a spus Cristina Sbîrn, specialist în infra­structură. Problemele vin şi din cauza faptului că autostrada merge paralel cu DN7 pe Valea Oltului şi formează astfel o dublă barieră pentru speciile protejate. Spre comparaţie, tot din cauza unui raport incomplet este întârziată autostrada Lugoj - Deva, pentru care CNAIR licitează separat construcţia a două noi ecoducte pe traseul acesteia, iar şoferii sunt obligaţi să mai ocolească zeci de kilometri pe un drum cu o bandă pe sens tronsonul lipsă.

Comisia Europeană va primi clari­ficările privind autostrada A1 Sibiu - Piteşti în timp util, pentru a nu fi afectată finanţarea din fonduri europene, a declarat ieri ministrul transporturilor Lucian Bode. 

La sediul Ministerului Transporturilor a avut loc luni o şedinţă pentru analiza şi răspunsul la comentariile Comisiei Europene referitoare la aplicaţia de proiect major privind construcţia autostrăzii Sibiu - Piteşti la care au participat reprezentanţi ai Ministe­rului Fondurilor Europene, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Mediului, Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, Banca Europeană de Investiţii - JASPERS, experţi de mediu şi reprezentanţi ai MTIC şi ai Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA.

Lucian Bode a declarat că finanţarea autostrăzii Râmnicu Vâlcea - Sibiu nu este în pericol de a fi suspendată şi că va răspunde solicitărilor trimise de Comisia Europeană. Acesta a mai precizat că protejarea unei anumite specii de gândac de pe traseul autostrăzii este „o falsă problemă“.

„Nu poţi vorbi de suspendarea finanţării pe Sibiu - Piteşti când această finanţare încă nu a fost acordată, pentru că s-a indus fals în opinia publică faptul că s-a pierdut finanţarea. Fals. Acest obiectiv are acord de mediu eliberat în 2018. În momentul în care am primit solicitări în vara anului 2019 din partea Comisiei Europene, pentru a clarifica anumite aspecte legate de acordul de mediu. Din păcate, cei de dinaintea noastră au tratat cu dispreţ solicitările Comisiei. Mai exact nu le-au răspuns. Nu există niciun risc să se sus­pende finanţarea acestui obiectiv“, a declarat citat de Mediafax ministrul Lucian Bode.

Fostul ministru Răzvan Cuc a postat anterior pe Facebook scrisoarea Comisiei Europene în care i se cer guvernului clarifi­cări cu privire la unele aspecte de mediu ale proeictului autostrăzii Sibiu - Piteşti, printre care o sprecie de insectă care trăieşte în zonă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO