Eveniment

Finanţele aşteaptă din noile taxe 500 mil. lei în plus la buget

Finanţele aşteaptă din noile taxe 500 mil. lei în...

Autor: Iulian Anghel

08.08.2019, 00:07 727

Noile taxe anunţate odată cu publicarea proiectului primei rectificări bugetare pe 2019 ar urma să aducă bugetului consolidat, în ultimele patru luni din an, 504 mil. lei, în vreme ce taxa pe activele bancare ar urma să însemne venituri în vistieria statului de 300 mil. lei, potrivit calculelor Ministerului de Finanţe.

Guvernul va discuta şi posibil va aproba astăzi proiectul primei rectificări bugetare din acest an, proiect cri­ticat, deopotrivă, de oamenii de afaceri, de repre­zentanţii administraţiei locale şi de sindicate.

Noile dări anunţate cu puţine zile înainte de publicarea proiectului – accize pentru băuturile ce conţin zahăr, accize majorate la ţigarete, impozitarea tichetelor cadou – le-au adus aminte oamenilor de afaceri de controversata Ordonanţă 114.

„La nici un an de la unda de şoc creată în economie de OUG 114/2018, Guvernul recurge din nou la abaterea de la principiile şi prevederile privind transparenţa în procesul decizional“, au acuzat ieri membrii Coaliţei pentru Dezvoltarea României, care reuneşte organizaţii ale oamenilor de afaceri români şi străini cu activităţi pe piaţa locală.

Guvernul evaluează în proiectul rectificării veniturile din taxa pe activele bancare (care nu fuseseră cuprinse în legea bugetului) la 300 mil. lei, sumă pe care BNR o estima, la începutul anului, la 867 mil. lei, pragul de sus, şi 444 mil. lei, pragul de jos (în funcţie de diferite scenarii).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO