Eveniment

Finantele au ajuns sa se imprumute zilnic de la bancheri in mijlocul verii

14.07.2009, 20:51 29

Ministerul Finantelor a ajuns sa se imprumute agresiv pe termen de doar cateva zile ca la inceput de an cand nu sunt incasari la buget, pentru a acoperi necesarul de lichiditati. Trezoreria a atras ieri 1,55 mld. lei prin depozite cu scadenta la trei zile, dupa ce vinerea trecuta a luat 750 mil. lei prin depozite la cinci zile, randamentul mediu acordat fiind usor peste 9% pe an.
In plus, a vandut luni certificate de trezorerie cu scadenta la trei luni de 2,75 mld. lei, cu 37,5% peste valoarea programata. Ministerul Finantelor se imprumuta de la banci prin trei categorii de instrumente financiare, respectiv certificate de trezorerie si obligatiuni - folosite in mod uzual, si depozite pe termene foarte scurte, de cateva zile - in situatii exceptionale.
"Finantele se confrunta cu scaderea veniturilor peste asteptari. In conditiile in care o mare parte din cheltuielile bugetare sunt nediscretionare, sunt nevoite sa atraga sume care sa acopere aceasta diferenta", a comentat Laurian Lungu, managing partner al firmei de cercetare si analiza Macroanalitica. In conditiile in care mare parte din imprumuturi sunt pe termen scurt, acestea trebuie "rostogolite" pana in momentul in care veniturile la buget vor incepe sa creasca, a explicat Lungu.
Reprezentantii Ministerului de Finante nu au comentat pana la inchiderea editiei.
In acest an, ca si in 2008, Trezoreria s-a orientat preponderent catre emiterea de titluri pe termen scurt, care au fost preferate si de banci. Daca pana in aprilie apetitul pe piata a fost pentru scadentele de o luna si trei luni, in ultima perioada a inceput sa existe cerere si pentru maturitati mai mari, iar dobanzile au inceput sa coboare sub 11% pe an.
Ministerul de Finante a avut nevoie de lichiditati pentru a-si achita facturile restante din 2008, cand deficitul bugetar a explodat, urcand la 4,8% din PIB, din cauza cheltuielilor imense.
Dar situatia continua sa se inrautateasca, deficitul ajungand la sfarsitul primului semestru la 2,7% din PIB in conditiile in care veniturile colectate la principalele bugete au fost cu 2% sub program si cu 6,4% mai reduse decat in 2008. In plus, Finantele au promis ca vor rambursa TVA restanta la companii.
Pentru a evita presiuni pe dobanzi, Banca Nationala ofera constant bancilor imprumuturi pentru refinantare.
In ultima saptamana, BNR a imprumutat bancilor 10,5 mld. lei (aproape 2,5 mld. euro), prin trei operatiuni de tip repo, pentru care cere institutiilor de credit sa garanteze cu titluri de stat. Presiunea ridicata exercitata de Finante pe piata interbancara este de asteptat sa continue, cel putin pana la intrarea primei transe de 1,5 mld. euro din imprumutul de la Comisia Europeana, estimata pentru sfarsitul acestei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO