Eveniment

Finanţele au făcut, în sfârşit, un site cu statistici centralizate despre buget

Liviu Voinea, ministrul bugetului

Liviu Voinea, ministrul bugetului

Autor: Adelina Mihai

31.10.2013, 20:25 735

Ministerul Finanţelor, prin departamentul de buget, a centralizat pe un site, www.mbuget.gov.ro sau www.mbuget.ro, o serie de statistici agregate despre buget, unde se regăsesc informaţii actualizate, în fişiere de tip Excel, despre evoluţia principalilor indicatori macroeconomici. Iniţiativa a fost a lui Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget.

Astfel, site-ul conţine date despre buget (bugetele ministerelor, rectificările bugetare, evoluţia PIB-ului, execuţia bugetară lunară, evoluţia numărului de angajaţi bugetari, arieratele, date despre companiile de stat), trezorerie şi datorie publică (evoluţia datoriei, titluri de stat, garanţii de stat, rating de ţară şi ajutor de stat), rapoarte de analiză privind execuţia bugetară şi comunicatele de presă transmise de către Ministerul Finanţelor.

Dacă majoritatea in­for­ma­ţiilor se regăseau, într-o formă mai mult sau mai puţin „prietenoasă“, în statisticile publicate periodic de către Institutul Naţional de Statistică şi de către Ministerul Finan­ţelor, o noutate o reprezintă publicarea evolu­ţiei numărului de salariaţi din sistemul bugetar. Până în prezent, aceste informaţii erau transmise de către Ministerul de Finanţe doar în baza unor solicitări ale presei sau ale populaţiei în baza legii privind accesul la infor­maţiile de interes public (544/2001). Astfel, din statisticile despre evoluţia numărului de bugetari din 2008 până în septembrie anul acesta rezultă că numărul de bugetari a scăzut cu aproape 215.000 de persoane în anii de criză, ajungând la finele lunii septembrie anul acesta la 1,183 milioane de salariaţi (adică 27% din totalul salariaţilor din economie).

De asemenea, statisticile privind arieratele şi rezultatele financiare ale companiilor de stat nu erau atât de transparente.

Guvernul Ponta este astfel la a doua iniţiativă de transparentizare a administraţiei publice, după ce în urmă cu o lună a fost lansat site-ul posturi.gov.ro, care reuneşte toate anunţurile de recrutare din instituţiile de stat din Monitorul Oficial. Acest portal a fost dezvoltat ca urmare a ideii unui doctorand de 26 de ani, recrutat de premierul Ponta la începutul anului.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO