Eveniment

Finanţele au împrumutat 1,2 mld. lei pe un an, la 6,6% dobândă

Finanţele au împrumutat 1,2 mld. lei pe un an, la 6,6% dobândă

Autor: Ciprian Botea

06.06.2011, 23:46 168

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 1,2 miliarde lei (290mil. euro) printr-o emisiune de titluri de stat cu scadenţa la unan, la un randament mediu de 6,61% pe an, randamentul fiind înuşoară scădere faţă de licitaţia precedentă.

Suma adjudecată în cadrul licitaţiei este similară cu ceaplanificată, în timp ce ofertele totale înaintate de bănci s-auridicat la 4,8 miliarde de lei. Randamentul este în scădere faţă deemisiunea similară precedentă, de la începutul lunii mai, cândFinanţele au vândut titluri de un miliard de lei la un randament de6,89% pe an. Analiştii se aşteptau de altfel ca statul să reuşeascăsă se împrumute mai ieftin, întrucât randamentele au scăzut şi pepiaţa secundară.

Statul vrea să împrumute 4,3 miliarde de lei prin vânzarea detitluri de stat în luna iunie, din care 2,6 miliarde lei ar trebuisă fie atrase prin vânzarea certificatelor cu scadenţa de un an.Restul de 1,7 miliarde de lei ar trebui să vină din vânzarea deobligaţiuni pe trei, cinci şi zece ani.

În premieră pentru ultimii ani, Trezoreria nu a programat pentruluna aceasta nicio licitaţie pentru certificate pe şase luni, unuldintre instrumentele preferate de investitori. În schimb, au fostprogramate împrumuturi mai mari prin vânzarea de certificate pe unan. În paralel, din luna mai Trezoreria a deschis o nouă serie deobligaţiuni de tip benchmark cu maturitatea de zece ani, care ajungla scadenţă în vara anulu 2021, înlocuind astfel o emisiune maiveche din 2007. Aceasta însemna că deşi statul anunţa vânzarea deobligaţiuni pe zece ani, titlurile aveau practic o maturitate maiscurtă, fiind răscumpărate în 2017.

Orientarea către împrumuturi pe termene mai lungi ar permitestatului să îşi gestioneze mai uşor datoria, după ce în ultimii doiani a fost sub o presiune constantă de a găsi lichidităţi. IonuţDumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, remarca recent că Româniabeneficiază de o percepţie favorabilă din partea investitorilorstrăini şi ar trebui să profite de ocazie pentru a contractaîmprumuturi cu maturităţi mai lungi, inclusiv pe pieţele financiareexterne. Pe plan intern, posibilitatea de a găsi finanţare petermen lung este limitată de lipsa economisirii pe termen lung princompanii de asigurări sau fonduri de pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO