Eveniment

Finanţele au împrumutat 700 milioane de lei cu dobândă de 5% pe an până în aprilie 2020

Finanţele au împrumutat 700 milioane de lei cu...

Autor: Ciprian Botea

18.11.2013, 20:10 159

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 700 milioane de lei (160 mil. euro) prin vânzarea de titluri de stat cu scadenţa în aprilie 2020, la un randament de 5,04% pe an, uşor sub costul la care s-a împrumutat pe aceeaşi scadenţă la jumătatea lunii septembrie.

Randamentele s-au plafonat în noiembrie după trendul de scădere din lunile anterioare. Statul se împrumutase în septembrie la o dobândă de 5,11% pe an printr-o emisiune de titluri cu scadenţa la şapte ani, iar analiştii se aşteptau ca la licitaţia de ieri randamentul să nu coboare sub 5% pe an.

„Titlurile pe termen lung au înregistrat o reacţie iniţială negativă la anunţul planului de emisiuni pentru luna noiembrie, dar deteriorarea apetitului pentru astfel de titluri nu a avut loc într-un ritm accelerat“, potrivit analiştilor de la ING Bank, care prognozau înainte de încheierea licitaţiei un randament maxim de 5,05% pe an.

Chiar dacă randamentul s-a plafonat, cererea de titluri de stat din partea băncilor continuă să fie ridicată, având în vedere nivelul confortabil de lichiditate din piaţă.

Cererea pentru titlurile scoase la licitaţie ieri a fost de 1,34 miliarde de lei, adică dublu faţă de prospectul emisiunii.

Finanţele, care au luna aceasta un vârf de plată în ceea ce priveşte datoria publică externă, au programat pentru noiembrie emi­siuni de titluri de stat în valoare de 4,55 mi­liarde de lei.

Spre comparaţie, emisiunile de luna trecută s-au ridicat la 5,25 miliarde de lei.

Pe lângă vârful de plată privind datoria publică externă, Finanţele mai au de ram­bursat luna aceasta şi titluri de stat în lei de 2,2 mi­liarde de lei care ajung la maturitate, precum şi o emisiune în valută pe piaţa internă de 1,3 mld. euro.

Plăţile totale în contul datoriei în valută se ridică la 2,5 mld. euro.

Ministerul Finanţelor a împrumutat anul acesta de pe piaţa internă 42 miliarde de lei prin vânzarea de titluri în monedă locală, în timp ce emisiunile în valută, interne şi ex­terne, se ridică la de 3,1 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.

Ultima emisiune pe pieţele externe a avut loc în a doua jumătate a lunii octombrie şi s-a ridicat la 500 mil. euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO