Eveniment

Finanţele au împrumutat 800 milioane lei prin obligaţiuni pe trei ani, la un randament de 4,06%

Finanţele au împrumutat 800 milioane lei prin...

Autor: Monica Juganaru

10.02.2014, 21:36 236

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat 800 milioane lei, exact cât şi-a propus, prin obligaţiuni cu scadenţa reziduală de 3 ani, la un randament de 4,06%, cotaţia superioară din piaţa secundară, potrivit dealerilor.

Băncile au realizat subscrieri de 1,06 miliarde lei.

Titlurile ajung la scadenţă în iunie 2017.

Administratorii datoriei publice a respins joi toate ofertele primite de la băncile comerciale pentru obligaţiuni cu scadenţa reziduală de şapte ani şi jumătate, respectiv în iunie 2021, din cauza randamentelor considerate prea ridicate, motiv pentru care a reprogramat şi licitaţia de la începutul săptămânii trecute.

Finanţele au reprogramat licitaţia de lunea trecută de certificate de trezorerie cu maturitatea de un an pentru data de 20 februarie, din cauza creşterii randamentelor aferente instrumentelor de piaţa monetară şi titlurilor de stat.

Potrivit comunicatului transmis atunci, MFP a asigurat deja o bună parte din necesarul de finanţare pentru anul 2014, inclusiv prin cele două emisiuni externe în dolari.

Finanţele au anunţat că vor să atragă în luna februarie 4,06 miliarde de lei şi 200 milioane euro de pe piaţa locală prin emisiuni de titluri de stat, lună în care ajung la scadenţă titluri de 1 miliard de lei.

Suma pe care MFP vrea să o împrumute în luna februarie este cu puţin peste valoarea indicativă a licitaţiilor din luna ianuarie, de 4,03 miliarde lei şi 200 milioane euro.

Ţinta pentru luna ianuarie a fost depăşită, Trezoreria împrumutând 4,86 miliarde lei şi 278,7 milioane euro. La aceste împrumuturi se adaugă 2 miliarde dolari, sumă atrasă de pe pieţele internaţionale prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO