Eveniment

Finantele cauta mai multi bani prin reducerea evaziunii

21.07.2008, 18:09 20

Ministerul Economiei si Finantelor intentioneaza sa introduca pana la sfarsitul lunii august noi masuri legislative privind colectarea accizelor si a TVA si sa intensifice actiunile de control pentru combaterea evaziunii fiscale, obiectivul urmarit fiind cresterea veniturilor bugetare.
"Noi gandim impreuna cu ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala - n.r.) un set de masuri pentru reducerea evaziunii fiscale si am comunicat primului-ministru dorinta noastra ca pana in a doua jumatate a lunii august sa venim cu niste masuri, inclusiv in privinta tranzactilor intracomunitare. Pentru ca estimam ca la nivelul accizelor si TVA exista inca in Romania o evaziune fiscala ce necesita si masuri de natura legislativa", a declarat pentru ZF ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.
Autoritatile urmaresc ca prin noile masuri sa reglementeze mai eficient modul de incasare a accizelor, in special la produsele petroliere, pentru imbunatatirea gradului de colectare a veniturilor la buget.
Proiecte legate de operatiunile cu produse accizabile au mai existat si in anii trecuti, oficialii Fiscului anuntand la finele anului trecut intentia de implementare a unui sistem de supraveghere a produselor accizabile prin GPS, tot pentru combaterea evaziunii fiscale.
Romania va trebui sa puna in functiune, pana in 2010, un sistem computerizat pentru monitorizarea tranzactiilor cu bunuri accizabile, compatibil cu prevederile UE, pentru cresterea veniturilor din accize si diminuarea fraudei din comertul cu produse accizabile. In sfera produselor accizabile intra alcoolul si bauturile alcoolice, tutunul prelucrat si produsele energetice, cu exceptia gazului distribuit prin sistemul de distributie a gazelor naturale si a energiei electrice. Accizele la produsele petroliere au cea mai mare pondere in totalul veniturilor colectate din accize, reprezentand circa jumatate din incasari.
In ceea ce priveste TVA, Vosganian a explicat ca existenta unor cote diferentiate la nivelul UE permite o mare evaziune pe tranzactii intracomunitare.
Anul trecut veniturile bugetare au fost de 121,5 mld. lei, cu 6,9 mld. lei sub programul rectificat de incasari, cele mai mari goluri fata de program fiind inregistrate la taxele vamale (minus 45%), accize (10%) si TVA (9%).
La finele lunii mai, sumele colectate din accize au totalizat 5,1 mld. lei, cu 16% peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, iar incasarile din TVA au urcat cu aproape 67%, la 16,9 mld. lei.
Accizele au o pondere mai redusa in totalul incasarilor bugetare, insa TVA reprezinta cea mai importanta sursa de venit pentru bugetul de stat, fiind pe locul doi ca nivel in bugetul general, dupa CAS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO