Eveniment

Finantele construiesc din nou un buget departe de realitatea economica?

Finantele construiesc din nou un buget departe de realitatea economica
11.10.2009, 23:17 73

Ministerul Finantelor a proiectat in bugetul pentru 2010 ocrestere a incasarilor bugetare cu 6% in termeni nominali si oreducere a deficitului bugetar cu circa un punct procentual, la5,9% din PIB, tinte ambitioase bazate pe o revenire a economiei interitoriul pozitiv, dar si pe vointa politica pentru ajustareacheltuielilor. Bugetul nu include in forma actuala majorarea TVA,conform ministrului finantelor Gheorghe Pogea.

Pentru acest an, autoritatile au mizat pe o crestere aveniturilor cu 19% initial, pentru ca pana la urma bugetul sa fierectificat de doua ori, astfel incat estimarile finale pentru 2009sunt venituri in scadere cu 5% fata de anul trecut. Bugetul trebuietrimis in Parlament pana pe 15 octombrie. In ultimii ani, Finanteleau debordat de optimism prognozand cresteri substantiale aleveniturilor de la an la an. Insa desi s-a inregistrat o crestereeconomica medie de peste 6%, veniturile publice au ramas la unnivel relativ constant, avand o pondere de 31-32% din PIB.

Desi estimarile Finantelor s-au mai temperat, ramane de vazutdaca in conditiile unei cresteri economice de 0,5% din PIB in 2010,ponderea veniturilor in PIB va fi de 31,7%. "Numai daca economia vareveni in teritoriul pozitiv anul viitor, este posibil caveniturile sa inregistreze o usoara crestere de 4-5%, nu mai mult.Problema principala la venituri tine de colectare. Evaziuneafiscala este foarte mare. Pentru a imbunatati ponderea veniturilorin PIB este necesar un control fiscal mai dur si sanctiuni maiaspre", apreciaza Ionut Dumitru, economistul-sef al RaiffeisenBank.

El considera ca tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB estedestul de ambitioasa, presiunile mari urmand sa fie pe partea decheltuieli, care vor fi greu sa fie tinute sub control.

Chiar FMI avertizeaza ca presiunile care se acumuleaza pe parteafiscala vor impune "vigilenta" din partea autoritatilor fiscale,crescand riscul unor reduceri nedorite ale cheltuielilor decapital. Cheltuielile cu personalul ale autoritatilor locale sientitatilor autofinantate nu au fost tinute sub control si aucrescut in primul semestru cu pana la 20%, de peste trei ori maimult fata de avansul inregistrat in administratia centrala, de6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO