Eveniment

Finanţele găsesc mai greu cumpărători pentru obligaţiunile pe 5 ani: au luat jumătate din suma propusă

Finanţele abia mai găsesc cumpărători pentru obligaţiunile pe cinci ani: au luat jumătate din suma propusă

Autor: Liviu Chiru

16.06.2011, 16:16 483

Trezoreria a reuşit astăzi săatragă doar 330 de milioane de lei (78 mil. euro), adică puţinpeste jumătate din suma propusă, la o licitaţie pentru vânzarea deobligaţiuni de stat pe cinci ani, în condiţiile în care cererea dinpartea investitorilor a fost mai mică decât în trecut.

Dacă la o licitaţie similară dinmai ofertele totale de cumpărare au urcat la 1,27 miliarde de lei,faţă de un volum planificat de 500 de milioane de lei, acuminvestitorii au venit cu numai 810 milioane de lei, faţă de unvolum anunţat de 600 de milioane de lei. În mai Trezoreria a plasatintegral emisiunea de obligaţiuni.

Randamentul mediu plătit pentruobligaţiunile pe cinci ani a rămas la 7,34% pe an, la fel ca lalicitaţia similară organizată la sfârşitul lunii mai.

Cererea mai mică pentru titlurilede stat româneşti vine în condiţiile în care investitorii se retragdin regiune, speriaţi de acutizarea problemelor financiare aleGreciei. Pe piaţa valutară interbancară euro a sărit astăzi cu 1%,urcând de la 4,1850 la 4,2350 lei, pe fondul cumpărărilor mari devalută din partea jucătorilor străini care şi-au închispoziţiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO