Eveniment

Finantele ofera 10% la certificatele de trezorerie transformate in depozite

23.03.2009, 19:27 1785

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a majorat, luni, rata dobanzii pentru certificatele de trezorerie transformate in depozite la termen la Trezoreria statului de la 7% pe an la 10% pe an, conform unui ordin al institutiei.

Ministerul Finantelor a emis in trecut titluri de stat speciale pentru populatie, detinatorii acestora avand optiunea sa le rascumpere sau sa le transforme in depozite la termen. In conditiile in care titlurile de stat sunt un instrument foarte sigur, a fost preferat foarte mult de pensionari care au investit, dar nu s-au mai dus la rascumparare, astfel ca acestea au fost transformate automat in depozite la termen la Trezoreria statului.
Prin ordinul 512 din 17 martie 2009 au fost abrogate prevederile in vigoare inca din data de 26 februarie 2005, care stabileau o dobanda la termen pentru certificatele de trezorerie transformate in depozite la termen la Trezoreria Statului de 7% pe an.
Emisiunile de certificate de trezorerie pentru populatie au fost suspendate in ianuarie 2005, masura fiind determinata de necesitatea extinderii maturitatilor titlurilor de stat si de intentia de a dezvolta o piata a titlurilor de stat lichida.
Practic certificatele de trezorerie pentru populatie sunt un instrument de economisire, neaducand o largire a bazei investitionale cu impact asupra pietei secundare aferente titlurilor de stat.
Ieri, Ministerul Finantelor a vandut certificate de trezorerie cu scadenta la un an in valoare totala de 190,9 mil lei, mult sub nivelul programat, de 1 mld. lei, la un randament mediu de 11,5%, egal cu cel de la precedenta operatiune organizata pentru astfel de titluri.
Valoarea totala a ofertelor primite din partea bancilor comerciale s-a ridicat la 1,2 mld. lei, iar randamentul maxim acceptat a fost egal cu randamentul mediu, de 11,5%. Doar trei institutii de credit au cumparat titluri.
Cea mai recenta licitatie organizata pentru certiticate de trezorerie cu scadenta la un an a avut loc pe 9 februarie, cand Trezoreria a vandut titluri cu un randament mediu de 11,5%, de 182,3 mil. lei, mult sub nivelul programat, de 1,5 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO