Eveniment

Finanţele în pragul primei rectificări bugetare: veniturile cresc cu 20%, dar şi cheltuielile avansează cu 9%. Deficitul bugetar este de 2,9% la 7 luni. „Nu cred că putem să tragem linie, pentru că de obicei cheltuielile bugetare, mai ales cele care ţin de investiţii, sunt transferate în ultima parte a anului“.

Finanţele în pragul primei rectificări bugetare:...

Autor: Răzvan Botea

30.08.2021, 00:07 368

Veniturile bugetului de stat au avansat în primele şapte luni din 2021 cu 20,6% şi au ajuns la 211 mld. lei. Cheltuielile, pe de altă parte, au crescut cu 9% şi au fost de 245 mld. lei. Astfel, a rezultat un deficit bugetar de aproape 34 mld. lei, adică 2,89% din PIB – altădată ţinta de deficit pe întreg anul.

Aurelian Dochia, profesor universitar de economie, este de părere că evoluţia finanţelor ţării este pozitivă şi în linie cu prognoza de circa 7% din PIB deficit bugetar până la finalul anului.

„Deocamdată este o evoluţia pozitivă, pentru că ştim cu toţii că îngrijorarea cea mai mare era cea a depăşirii deficitului bugetar şi el a fost stabilit după ultimele discuţii undeva la 7,1% la începutul anului“.

Însă, adaugă el, meciul încă se joacă, pentru că cele mai mari cheltuieli se fac de obicei spre finalul anului şi atunci se generează cea mai mare parte a deficitului bugetar.

„Nu cred că putem să tragem linie, pentru că de obicei cheltuielile bugetare, mai ales cele care ţin de investiţii sunt transferate in ultima partea a anului.“

Veniturile, a căror creştere pare extraor­dinară, sunt practic şi o bună parte din faptul că bugetul colectează în 2021 ceea ea amânat la plată în 2020. Pe de altă parte, şi o creştere în condiţiile de faţă, de 9%, cât este pe cheltuieli, este o creştere mare.

Consiliul Fiscal, care a examinat rectificarea bugetară, spune ca la creşterea de venituri înregistrată deficitul ar fi trebuit sa fie la 6,5%. În proiectul de rectificare bugetară deficitul bugetar rămâne la 7,1% din PIB, însă în termeni nominali creşte cu peste 3 mld. de lei. Aurelian Dochia este de asemenea de părere că cea mai prudentă utilizare a creşterii de venituri era scăderea deficitului bugetar.

„Prin rectificarea de acum s-a propus o majorare a deficitului cu peste 3 mld. de lei şi datele de execuţie până acum par să indice că lucrurile merg înspre direcţia dorită. Veniturile prognozate peste nivelul de la începutul anului ar fi fost o bună ocazie să accelerăm încadrarea deficitului bugetar în limita de 3% din PIB“, mai spune Aurelian Dochia. Statul a colectat din impozitul pe venit 16,6 mld. de lei, o creştere cu 16% faţă de primele şapte luni din 2020. Din impozitul pe profitul companiilor veniturile bugetului au fost de 12,9%, în creştere cu aproape 26%.

Din TVA, a doua cea mai importantă resursă la bugetul de stat, colectarea a fost de aproape 43 de mld. de lei, o creştere de 43%.

„Este vorba de o creştere a consumului şi în mare parte este o recuperare a scăderii din 2020, dar este evident că această revenire a consumului a fost un factor principal de creştere a economiei“, mai spune Aurelian Dochia.

În ceea ce priveşte cheltuielile bugetare, acestea au fost de 245 mld. lei, în creştere cu 9% faţă de primele şapte luni din 2020. Pensiile au însemnat o cheltuială de 87,5 mld. lei, în creştere cu 9,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2020, în vreme ce statul a cheltuit cu salariile bugetarilor 65 mld. lei, o creştere de 3% faţă de nivelul din 2020. Cheltuielile de capital, investiţiile din bugetul de stat, au crescut cu 6,6% şi au fost de 13 mld. lei în perioada ianuarie-iulie 2021.

Aurelian Dochia este de părere că principala vulnerabilitate a bugetului de stat este riscul de creştere a cheltuielilor, în condiţiile în care evoluţia pandemiei rămâne incertă şi acest aspect ar putea genera o parte din cheltuielile neaşteptate.

„Al doilea risc semnificativ este cel de finanţare, pentru că evident datoria publică la care am ajuns, la 50% din PIB, nu poate să fie plătită şi va fi rostogolită. Avem nevoi de finanţare pentru deficitul bugetar care va rămâne substanţial pe o perioada lungă şi refinanţarea scadentelor din trecut. Asta înseamnă miliarde de euro şi, din păcate, eu am o mare îngrijorare în legătură cu pieţele financiare internaţionale, care aduc jumătate din necesar.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO