Eveniment

Finantele se gandesc sa vanda obligatiuni Samurai

21.08.2008, 19:20 110

Romania ar putea sa emita, in urmatorii ani, obligatiuni pe termen de 30 de ani si obligatiuni Samurai, mai mult de jumatate din datoria publica urmand sa fie denominata in lei, potrivit directorului departamentului Trezorerie din Ministerul Economiei si Finantelor, Stefan Nanu.
"Daca conditiile din piata vor permite emiterea in 2009 a unor obligatiuni pe termen de 15 ani, atunci este plauzibil sa putem lansa obligatiuni pe 30 de ani in 2010, a declarat Nanu. Romania ar putea sa ramburseze anticipat imprumuturile in valuta aflate in portofoliu. In acest sens, ar putea sa emita in 2010 obligatiuni Samurai pentru finantarea rambursarii anticipate a imprumuturilor in yeni.
Romania a lansat pe piata japoneza obligatiuni la mijlocul anilor '90, titlurile, denumite "samurai", fiind denominate in yeni.
La jumatatea anului, ponderea datoriei in lei a fost de 57,2%, pentru datoriile denominate in euro si dolari procentele au ajuns la 29,5%, respectiv 10,1%, iar imprumuturile in yeni reprezinta circa 1% din datoria publica a Romaniei, de 88,8 mld. lei.
Datoria publica denominata in lei va avea o pondere de cel putin 55% din total, pentru limitarea riscului valutar, iar sumele atrase in euro vor putea sa ajunga la un plafon de maximum 40%, potrivit strategiei privind administrarea datoriei publice pentru 2008 -2010 aprobata ieri de Guvern.
"Se va urmari limitarea riscului valutar si dezvoltarea pietei interne a titlurilor de stat. Tinand cont de faptul ca incasarea veniturilor bugetare se realizeaza in lei, prin contractarea datoriei publice guvernamentale in aceeasi moneda se va elimina riscul valutar", se mentioneaza in strategie.
Pe plan intern, Finantele vor emite in perioada urmatoare titluri pe piata interna cu scadente pe termen scurt si mediu, dar luand in considerare asteptarile de reducere a inflatiei pe termen mediu maturitatile vor fi extinse catre 10 si 15 ani.
Un alt obiectiv al Finantelor este cresterea ponderii datoriei cu dobanda fixa in totalul datoriei publice pentru limitarea riscului aferent cresterii ratelor dobanzilor de referinta si a reducerii incertitudinii cu privire la efortul bugetar anual necesar platii acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO