Eveniment

Finantele se grabesc cu bugetul

24.09.2003, 00:00 12



Ministerul Finantelor va prezenta, in sedinta de maine a Guvernului, o informare privind principalii indicatori utilizati la fundamentarea bugetului pentru anul viitor, printre care si o crestere economica de 5%, au declarat surse din minister.



Produsul Intern Brut a fost estimat, in valoare noinala, la 2.144.000 de miliarde de lei, iar veniturile bugetare au fost prognozate la 30,1% din PIB, respectiv 645.344 miliarde de lei.



In ceea ce priveste deficitul bugetar, nivelul propus este de 3% din PIB. Anterior, Executivul a incercat sa majoreze deficitul de la 2,65%-2,7% din PIB in acest an la 3,7% din PIB anul viitor pentru a finanta proiecte de infrastructura. Initiativa nu a fost insa avizata de Fondul Monetar International.



Rata inflatiei luata in calcul pentru 2004 este de 9%, nivel raportat in luna decembrie 2004 fata de decembrie 2003. Proiectele pentru legea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale de stat ar putea intra in dezbaterea Parlamentului in luna octombrie a acestui an.



Adoptatea bugetului pentru anul viitor pana in luna noiembrie este unul dintre angajamentele luate de Guvern fata de Comisia Europeana. In cadrul vizitei pe care a facut-o la Bruxelles saptamana trecuta, premierul Adrian Nastase a prezentat oficialilor europeni un plan de masuri, in principal din domeniul privatizarii, care vor fi indeplinite pana la la 5 noiembrie. La aceasta data, Comisia Europeana urmeaza sa publice raportul anual de tara privind evolutia Romaniei in 2003 - in care autoritatile de la Bucuresti spera sa fie mentionat statutul de economie de piata al Romaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO