Eveniment

Finantele spun ca Bursa apartine statului

10.02.2005, 00:00 18

Societatile de brokeraj de pe piata de capital ar putea fi nevoite sa plateasca statului actiunile care le revin la Bursa de Valori Bucuresti dupa transformarea acesteia in societate pe actiuni.
Brokerii resping aceasta idee sustinand ca statul nu a avut nici un merit in dezvoltarea acestei piete.
Ministerul de Finante a remis Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) un document in care apreciaza ca Bursa de valori este proprietatea statului.
Brokerii, membrii ai Bursei, organizata anterior ca societate non-profit, aprobasera ca actiunile acesteia sa le revina in mod gratuit. Inainte de a aproba statului noii societatii CNVM a cerut opinia Ministerului de Finante.
"In ipoteza in care legiuitorul ar fi dorit ca, la transformarea Bursei de Valori in societate comerciala, transmiterea actiunilor sa se faca cu titlu gratuit, ar fi trebuit sa mentioneze acest lucru in mod expres, avand in vedere ca statul renunta la o parte din patrimoniul sau aflat in domeniul privat," se mentioneaza in raspunsul primit de CNVM de la Ministerul de Finante.
Brokerii considera insa ca patrimoniul Bursei nu are cum sa fie al statului atata timp cat acesta nu a contribuit cu nimic. "Bursa am creat-o noi prin munca noastra, iar statul nu a contribuit cu nimic," spune Siminel Andrei, presedintele asociatiei societatilor de brokeraj.
Bursa de Valori Bucuresti a fost creata cu un credit primit de la stat si pe care aceasta l-a rambursat integral din comisioanele incasate de la societatile de brokeraj.
CNVM mai are la dispozitie doua zile pentru a aviza statului Bursei organizata ca societate pe actiuni, dar pana in prezent nu a luat nici o decizie.
Bursa a inceput in 1995 cu ajutorul Bancii Nationale, care a oferit spatiul necesar desfasurarii activitatii. Crearea Bursei a fost o conditie in negocierile cu Fondul Monetar International la mijlocul anilor '90.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO