♦ Veniturile statului au crescut cu 20%, până la 146 mld. lei, iar cheltuielile cu 10%, până la 210 mld. lei în prima jumătate din 2021.
Veniturile statului au crescut peste aşteptări în primele 6 luni din an, în cea mai mare parte datorită creşterii încasărilor de TVA, arată execuţia bugetară la şase luni, publicată de Ministerul de Finanţe. Cheltuielile bugetului general consolidat au avansat cu 10% faţă de perioada similară din 2020, ceea ce a dus deficitul bugetar la jumătatea anului la aproape 3% din PIB, limita care era de obicei pentru tot anul.
„Este o performanţă mai bună pe partea de venituri decât s-a bugetat, generată de doi factori: recuperarea unor taxe amânate la plata anul trecut şi factorul principal este creşterea economică mult peste aşteptări”, explică Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România.
Cu toate acestea, deficitul bugetar de 2,96% din PIB, adică 33 mld. lei, este mare - chiar dacă este în scădere faţă de anul trecut în alţi ani se ajungea la un deficit bugetar cash de 2,96% din PIB la finalul anului.
„Veniturile sunt mai mari, dar deficitul bugetar la 6 luni este un deficit bugetar foarte mare. Nu este o bucurie. Este mai mic decât anul trecut şi e normal să fie mai mic decât în criză”, a mai spus Ionuţ Dumitru.
În aceste condiţii este important ce face guvernul la rectificarea bugetară aşteptată în august, dacă veniturile au fost mai mari decât programările de la începutul anului. Ideal ar fi, este de părere Ionuţ Dumitru, ca guvernul să scadă prognoza de deficit bugetar.
„Când ne raportăm la cifrele de anul trecut este evident că avem o creştere mare de venituri, dar este important ce se va întâmpla la rectificarea bugetară. Este obligatoriu să nu suplimentăm cheltuieli cu supraperformanţa pe venituri. Trebuie să reducem deficitul bugetar pentru a reduce presiunea pe datoria publică.”
Datele de la Finanţe arată că veniturile bugetare au ajuns la 176 de miliarde de lei în primele şase luni ale anului 2021 (15,4% din PIB), în creştere cu 20,6% faţă de perioada similară din 2020, arată datele publicate de Ministerul de Finanţe. În acelaşi timp, cheltuielile statului au crescut cu 9,8% şi au ajuns la valoarea de 210 miliarde de lei, adică 18,4% din PIB în prima jumătate a anului 2021.
Prin urmare, deficitul bugetar a ajuns la finalul lunii iunie la 33 de miliarde de lei (2,96% din PIB) în primele şase luni din 2021, în scădere cu 11,3 miliarde de lei faţă de perioada similară din 2020. În ceea ce priveşte categoria veniturilor, cele mai mari creşteri în primul semestru din 2021 au fost la încasările din TVA (o creştere de 41,5% a încasărilor în primele şase luni din 2021 vs. primele şase luni din 2020).
„Evoluţia încasărilor din TVA a fost influenţată atât de baza comparabilă (în principal intervalul martie-mai 2020 - când au fost implementate măsurile de amânare a termenului de plată a TVA), cât şi de recuperarea parţială a TVA aferentă anului 2020, respectiv redresarea bazei macroeconomice relevante”, explică creşterea încasărilor de TVA reprezentanţii Finanţelor.
La capitolul cheltuieli, cele mai mari creşteri au fost înregistrate la categoria „transferuri”, unde sunt incluse sumele transferate de la o instituţie de stat la alta, finanţările din fonduri europene, asistenţa socială (inclusiv pensiile) etc., cu o creştere de 13,8% în S1/2021 faţă de S1/2020, precum şi la categoria „bunuri şi servicii” (Ă8,3%).
Creşterea cheltuielilor cu pensiile a fost de 8,7%, până la 75,3 mld. de lei, iar factura salariilor bugetarilor a fost de 55,7 mld. lei, o creştere de 4,5%.
„Presiunea pe cheltuieli se menţine, chiar dacă salariile şi pensiile nu mai cresc, avem o presiune: creşte numărul de salariaţi, mai sunt promovări pe post, mă avut şi creşterea de pensii din a două parte a anului trecut”, mai explică Ionuţ Dumitru.
Dacă în primele şase luni ale anului trecut deficitul bugetar reprezenta 4,28% din PIB (45 de miliarde de lei), în primele şase luni ale anului 2021 acesta a scăzut la 2,96% din PIB (33,8 de miliarde de lei).