Eveniment

Finanţele trebuie să plătească numai în acest an 61 mld. lei pentru serviciul datoriei

Autor: Marius Radu - Mediafax

11.05.2011, 23:36 171

Ministerul Finanţelor va împrumuta în acest an 7,5 miliarde lei(1,8 mld. euro) de pe pieţele externe prin programul MTN (mediumterm notes), în condiţiile în care nevoia totală de finanţarepentru 2011 este estimată la 86 miliarde de lei (circa 21 mld.euro), potrivit BRD.

Secretarul de stat în Ministerul Finan­ţelor Bogdan Drăgoi aanunţat marţi că România va efectua prima emisiune prin programulMTN în prima parte a acestui an şi va lansa o altă licitaţie în adoua parte a anului 2011.

Potrivit raportului de primăvară al BRD privind perspectivelemacroeconomice, nevoia totală de finanţare de 86 miliarde leipentru acest an a fost calculată luând în considerare un deficitbugetar de 4,4% din PIB, cât a fost convenit cu FMI. Astfel, BRDestimează că Finanţele vor împrumuta 24 miliarde lei pentruacoperirea deficitului bugetar şi 61,8 miliarde lei pentru plataserviciului datoriei publice.

Din totalul nevoii de finanţare, 12,4 miliarde lei vorreprezenta împrumuturi contractate direct sau garantate de stat.Potrivit BRD, o sumă de 67,6 miliarde lei va fi atrasă prinemisiuni de titluri de stat, din care cea mai mare parte de pepiaţa locală, respectiv 56 miliarde lei. De la începutul acestui anFinanţele au împrumutat de pe piaţa locală peste 24 miliarde delei.

Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut un program deemisiuni MTN pe piaţa internaţională pe o perioadă de trei ani, cuun plafon maxim de 7 mld. euro, dar până în prezent nu s-a realizatnicio licitaţie.

Săptămâna trecută Ministerul Finan­ţelor s-a împrumutat cu 939mil. euro prin emiterea de titluri de stat în valută cu scadenţă latrei ani pe piaţa internă, cu 56% mai mult decât valoarea anunţată,la un randament de 4,89% pe an, uşor mai ridicat decât la emisiuneaprecedentă din noiembrie 2010. De altfel, Trezoreria s-a împrumutatîn ultimii doi ani în valută mai mult de pe piaţa internă decât depe cea externă.

Société Générale, alături de Erste Bank sunt aranjorii selectaţide către Ministerul Finanţelor pentru emisiunile din programulcadru de finanţare pe termen mediu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO