Eveniment

Finanţele vin astăzi cu un nou proiect de buget pe 2017

Finanţele vin astăzi cu un nou proiect de buget pe 2017

Autor: Iulian Anghel

27.01.2017, 00:04 295

Guvernul va aproba astăzi o variantă de proiect de buget diferită faţă de cea publicată luni de Ministerul Finanţelor, care nu a fost pe placul liderului PSD Liviu Dragnea.

Bugetul pe 2017 este construit pe o creştere economică de 5,2%, având venituri de 254,7 mld. lei, cheltuieli de 278,8 mld. lei şi un deficit cash de 24,1 mld. lei (2,96% din PIB). Însă Dragnea a fost nemulţumit de „moliciunea“ (termenul îi aparţine) cu care ministrul finanţelor Viorel Ştefan a împărţit banii între instituţii. El a opinat că varianta publicată luni nu respectă programul de guvernare. Prin urmare, azi guvernul va aproba o variantă de buget care taie fonduri de la mai toate instituţiile, în special de la cele „de forţă”, cum este SRI, care va pierde 10% din banii pe care i-a avut anul trecut.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a trimis ieri o scrisoare premierului Sorin Grindeanu în care îl avertizează că reducerea bugetelor pentru domeniul securităţii naţionale este „nu doar nejustificată, ci total inoportună“, o „gravă eroare“ şi un „atentat la siguranţa românilor“.

„În contextul dezbaterilor privind alocările bugetare pentru ordonatorii principali de credite, remarc faptul că, pentru domeniul securităţii naţionale, cu excepţia bugetului Ministerului Apărării Naţionale, toate celelalte bugete suferă reduceri faţă de execuţia bugetară a anului 2016, unele dintre aceste reduceri fiind semnificative. În acelaşi timp, nu au fost aduse încă argumente necesare, pertinente şi credibile, care să explice această reducere a finanţării. În condiţiile în care proiectul bugetului general consolidat pentru 2017 prevede o creştere a cheltuielilor totale faţă de 2016, de aproape 31 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creştere de peste 15% faţă de cheltuielile efectuate în 2016, reducerea bugetelor pentru domeniul securităţii naţionale este nu doar nejustificată, ci total inoportună'', se arată în scrisoarea dată publicităţii de Preşedinţie.

Iohannis subliniază că în ceea ce priveşte bugetul destinat Ministerului Apărării Naţionale, deşi există o alocare suplimentară faţă de 2016, până la circa 1,5% din PIB, ''nu sunt respectate angajamentele ferm asumate, atât de către conducerea Guvernului, cât şi a PSD, de a se asigura un buget de 2% din PIB, conform programului de guvernare şi Acordului din 2015, convenit cu întreg spectrul politic''.

Şeful statului mai spune că, în privinţa educaţiei şi a cercetării, este esenţial ca bugetul alocat să reflecte importanţa acestor domenii pentru viitorul României, incluzând sume necesare pentru a acoperi toate creşterile de salarii şi burse anunţate, dar şi pentru a sprijini creşterea calităţii educaţiei şi a performanţei în cercetare – dezvoltare – inovare. În proiectul de luni, Ministerul Educaţiei avea o alocare de 8,2 mld. lei, în scădere cu 8% faţă de 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO