Eveniment

Finanţele vor împrumuta anul viitor cel puţin 2,8 mld. euro de pe pieţele internaţionale

Autor: Marius Radu - Mediafax

14.11.2011, 17:26 68

Ministerul Finanţelor Publice va împrumuta 1,3 miliarde euro de pe pieţele internaţionale pentru a acoperi jumătate din deficitul bugetar de anul viitor, iar suma contractată din extern ar putea atinge 2,8 miliarde euro, în condiţiile în care ajung la scadenţă două emisiuni în euro.

Guvernul şi-a bugetat pentru 2012 un deficit în termeni nominali de 11,2 miliarde de lei, iar 50% din sumă ar urma să fie acoperită din împrumuturi de pe plan extern, potrivit raportului privind proiectul de buget pe anul viitor.

Finanţele îşi propun ca 46,5% din deficit să fie acoperit din surse de pe piaţa internă, iar pentru diferenţa de 3,5%, mizează pe sumele recuperate de AVAS.

În mai 2012 ajunge la scadenţă un împrumut de 700 milioane de euro contractat de pe pieţele internaţionale în 2002, dar şi o emisiune de titluri pe piaţa internă, denominată în euro, în sumă de 793,8 milioane de euro.

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că Finanţele nu vor mai emite în 2012 obligaţiuni denominate în euro de pe piaţa internă, în condiţiile în care băncile locale nu mai pot miza la fel ca în trecut pe liniile de finanţare din partea băncilor-mamă.

În condiţiile în care Finanţele vor acoperi de pe plan extern jumătate din deficitul bugetar, dar şi ambele emisiuni de obligaţuini care ajung la maturitate, atunci suma totală de finanţat de pe pieţele internaţionale ar ajunge la 2,8 miliarde de lei.

Pentru acest an, Guvernul estimează că deficitul bugetar va fi finanţat în proporţie mai mică din extern, respectiv 46% din total, în timp ce împrumuturile interne vor acoperi 52,4% din necesar. Diferenţa este reprezentată de sumele recuperate de AVAS.

Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut un program de emisiuni MTN pe piaţa internaţională pe o perioadă de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro. Finanţele şi-au propus ca prin acest program să acceseze pieţele internaţionale de cel puţin două ori pe an.

În prima emisiune a programului din iunie, Finanţele au atras 1,5 miliarde euro din vânzarea de obligaţiuni pe cinci ani la un randament de 5,29%.

Pe 11 noiembrie, Ministerul Finanţelor Publice a început un turneu de promovare tot în cadrul programului, pentru o emisiune de obligaţiuni pe piaţa SUA, prin care intenţionează să vândă titluri de cel puţin 500 de milioane de dolari şi maxim 2 miliarde de dolari, la o maturitate de minim cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO