Eveniment

Finanţele vor încerca să atragă miercuri 600 mil. euro prin vânzarea de obligaţiuni de stat pe 4 ani

Finanţele vor încerca să atragă miercuri 600 mil. euro prin vânzarea de obligaţiuni de stat pe 4 ani

Autor: Marius Radu - Mediafax, Stefan Musgociu

26.07.2011, 16:46 415

Ministerul Finanţelor Publice vrea să atragămiercuri 600 milioane de euro printr-o emisiune deobligaţiuni de stat cu scadenţa la patru ani, a douaoperaţiune de acest tip din 2011, în condiţiile în care la finelelunii iulie ajung la scadenţă titluri în sumă de 1,2 miliarde deeuro.

La finele lunii iulie 2010, Finanţele au vândutcertificate de trezorerie cu scadenţa la un an învaloare de 1,2 mliarde de euro, la un randament de 4,9%. Titlurileajung la scadenţă în data de 29 iulie.


Pe piaţa internă, cea mai recentă licitaţie pentruvânzarea de titluri în euro a avut loc pe 6 mai, când Finanţele auplasat obligaţiuni cu scadenţa la trei ani, la un randament mediude 4,89% pe an.


La începutul lunii iunie, Ministerul Finanţelor a atras 1,5miliarde euro din vânzarea eurobonduri pe cinciani la un randament de 5,29%, prin prima emisiune a programului MTN(Medium Term Notes).


Anterior, cel mai recent împrumut de pe pieţeleexterne avusese loc în martie 2010, când România aîmprumutat un miliard de euro printr-o emisiune de eurobonduri cuscadenţă la 5 ani, la un cupon de 5% şi un randament total de 5,17%pe an. Valoarea subscrierilor s-a ridicat atunci la 4,9 miliardeeuro.


Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut un program deemisiuni MTN pe piaţa internaţională pe o perioadă de treiani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro.


Pe piaţa locală, Finanţele au angajat de laînceputul anului împrumuturi de 34,25 de miliarde de lei prinemisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO