Eveniment

Firma americana Artesyn isi transfera productia din Ungaria in Romania

29.07.2005, 19:44 38

Producatorul american de echipamente de conversie electrica Artesyn a decis sa isi mute productia din Ungaria la facilitatile de productie detinute la Oradea de compania canadiana Celestica, au anuntat oficialii firmei.

Potrivit acestora, Artesyn va inchide fabrica de la Tatabanya, localitate din nord-vestul Ungariei, iar cea mai mare parte a produselor fabricate acolo va fi transferata la Oradea. Procesul de relocare va fi incheiat pana la finele acestui an.

Decizia relocarii productiei in Romania se inscrie in programul de reducere a cheltuielilor demarat de compania americana, care estimeaza ca va realiza anul viitor economii de 6 mil. dolari (circa 4,8 mil. euro).

Pe de alta parte, costurile de restructurare sunt previzionate pentru 2005 la 5 mil. dolari.

"Decizia de inchidere a unitatii din Ungaria a fost dificila, dar necesara, pentru a ne proteja competitivitatea si de a mari profitabilitata companiei. Din pacate, de la deschiderea uzinei, in 2001, clientii nostri si-au reevaluat necesitatile regionale, ceea ce a dus la utilizarea fabricii sub capacitatea ei de productie", a precizat presedintele si directorul executiv al Artesyn, Joseph O''Donnel. El a adaugat ca alegerea Celestica este justificata de capacitatea sporita a acestei companii de a obtine economii datorita bazei mai mari de productie.

"In plus, structura globala a facilitatilor de productie detinute de Celestica ne vor deschide calea catre noi locatii geografice, in contextul in care dorim sa ne extindem activitatile de infrastructura wireless. Noua relatie cu Celestica ne va permite sa administram mai bine costurile si sa ne imbunatatim profitabilitatea", a mai spus O''Donnel.

Potrivit agentiei ungare MTI, fabrica Artesyn din Ungaria a reprezentat o investitie de 7 mil. dolari, iar inchiderea sa va presupune disponibilizarea a 370 de angajati, in mai multe etape.

In trimestrul al doilea al acestui an, compania americana a realizat un profit net de numai 100.000 de dolari, in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand indicatorul s-a situat la 3,1 mil. dolari.

Compania, cu sediul in Florida, este unul dintre principalii producatori si furnizori de sisteme de conversie electrica, de solutii de incastrare a infrastructurii electrice in servere si facilitati de stocare a datelor, precum si de retele si sisteme de telecomunicatii fara fir.

Celestica, producator de echipamente electronice si IT&C, a obtinut in intervalul aprilie-iunie un profit net de 12,6 mil. dolari, fata de pierderile de 7,9 mil. dolari din trimestrul al doilea al anului precedent.

La sfarsitul anului trecut, Agentia Romana pentru Investitii Straine a anuntat ca firma canadiana va investi in Romania, in urmatorii ani, circa 100 de milioane dolari, pentru constructia unei fabrici de subansamble electronice la Bors.

Reprezentantii Celestica au aratat la acea data ca activitatea din Romania va aduce, in primul an de functionare, o cifra de afaceri de aproximativ 300 mil. dolari.

Dupa finalizarea programului de investitii, Celestica va atinge un rulaj anual de peste un miliard de dolari, devenind una dintre cele mai mari companii din Romania. Fabrica va genera, in prima faza, 500 de noi locuri de munca, din care peste 30% pentru ingineri.

Investitia din Romania ar reprezenta a doua platforma de lucru a companiei canadiene pentru toata regiunea Europei Centrale si de Est, dupa reprezentanta din Cehia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO