Eveniment

Firmele bihorene, judeţ unde s-a inaugurat un campus dual de 29 mil. euro: nimeni nu garantează că elevii cărora le plătim burse rămân să lucreze la noi

Firmele bihorene, judeţ unde s-a inaugurat un campus...

Autor: Ramona Cornea

12.09.2024, 18:01 286
Asociaţia Firmelor Bihorene (AFB), partener în consorţiul pentru învăţământ dual din Oradea, a atras atenţia asupra unei probleme cu care se confruntă companiile care plătesc burse elevilor din învăţământul dual din România. 
 
„Una dintre problemele importante ridicate a fost cea a lipsei oricărei forme de garantare a încheierii contractului de muncă cu elevul după terminarea studiilor. Practic, se investeşte 3 ani de zile într-un elev care ulterior are libertatea de a nu mai dori să se angajeze la firma care l-a pregătit profesional şi care i-a finanţat bursa tehnologică”, au transmis reprezentanţii Asociaţiei Firmelor Bihorene. 
 
Discuţia a apărut la inaugurarea campusul pentru învăţământ dual din Oradea, construit de Consiliul Judeţean (CJ) Bihor cu fonduri europene de 29 milioane de euro. Imediat după festivitatea de inaugurare, ministrul educaţiei, Ligia Deca, a participat la o întâlnire cu reprezentanţii companiilor şi ai asociaţiilor de firme din Bihor, ocazie cu care s-au discutat problemele şi provocările învăţământului profesional dual, oportunităţile pe care le aduce această formă de învăţământ pe piaţa muncii, cât şi eventualele îmbunătăţiri legislative care ar putea elimina barierele juridice şi optimiza cadrul legal, susţin reprezentanţii AFB. 
 
„Cu toate că opinia majoritară a fost că nu există cadru legal adecvat care să permită încheierea unui contract cu elevul care a beneficiat de bursa tehnologică, prin intermediul căruia să se stipuleze obligaţia elevului de a lucra o perioadă limitată de timp la compania finanţatoare, Octavian Dan, preşedintele Asociaţiei Firmelor Bihorene, a afirmat că, împreună cu juriştii din cadrul AFB, au identificat cadrul legal care poate permite încheierea de contracte prin intermediul cărora elevul are un loc de muncă garantat şi obligaţia de a lucra o perioadă de timp la firma care a finanţat bursa”, au adăugat ei. 
 
O altă problemă abordată a fost cea a abandonului şcolar şi lipsei de interes a elevilor de gimnaziu pentru învăţământul dual. 
 
Campus Oradea este un proiect pentru învăţământ dual unde se pot înscrie elevii care intră în clasa a IX-a şi doresc să înveţe o meserie.  Domeniile care vor putea fi studiate sunt mecanică, construcţii, instalaţii şi lucrări publice, electromecanică, electronică şi automatizări şi chimie industrială. Elevii vor beneficia de o bursă lunară cuprinsă între 400 şi 1.000 de lei, cazare gratuită, trei mese pe zi şi decontarea transportului.
 
În campus sunt laboratoare, ateliere de practică pentru diferite specializări, săli pentru învăţământul teoretic, un cămin pentru cazare cu o capacitate de 140 de locuri, o cantină, cabinete medicale, bazin de înot şi sală de sport. 
 
Proiectul are o valoare totală de 146.183.346 lei cu TVA, echivalentul a peste 29 de milioane de euro.  Finanţarea a fost asigurată prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Componenta 15 – Educaţie, Reforma 4 – Crearea unei rute profesionale complete pentru învăţământul tehnic superior.