Eveniment

Fiscalitatea, lipsa personalului calificat şi birocraţia, principalele probleme ale firmelor din România

Fiscalitatea, lipsa personalului calificat şi...
19.05.2016, 00:03 435

Reducerea fiscalităţii, a biro­craţiei, o absorbţie mai bună a fon­durilor UE şi simplificarea procedurilor de returnare a TVA sunt măsurile esenţiale pentru îmbunătăţirea acti­vităţii companiilor din România.

În aceeaşi vreme, fiscalitatea ridi­cată şi lipsa personalului calificat re­prezintă principalele două probleme ale mediului românesc de afaceri, relevă un studiu referitor la percepţiile mediului de afaceri asupra economiei, realizat de TNS România pe un eşantion de 500 de companii de la nivelul întregii ţări, la cererea Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

Potrivit studiului citat, 49% dintre respondenţi cred că reducerea fis­calităţii este principala măsură care ar conduce la îmbunătăţirea activităţii economice a companiilor din România. Urmează, în ordine, reducerea bi­rocraţiei (14%), facilitarea obţinerii de fonduri euro­pene (9%) şi reducerea TVA/simpli­ficarea procedurilor de returnare a TVA (9%).

Lipsa de personal calificat (în creştere cu 9 puncte procentuale faţă de sondajul similar din 2015) şi concurenţa de pe piaţă (în creştere cu 8 puncte) sunt următoarele probleme cu care se confruntă agenţii economici.

Pe de altă parte, 44% dintre respon­denţi percep ca fiind mai redusă corupţia din administraţia publică decât acum doi ani.

În aceeaşi vreme, 64% dintre respondenţii sondajului apreciază acti­vitatea DNA (în creştere faţă de 2015).

În schimb, interacţiunea cu instituţiile statului este percepută ca fiind consumatoare de timp pentru aproximativ jumătate dintre respon­denţi (48%), procent uşor mai ridicat comparativ cu sondajul similar din 2015.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO