Eveniment

Fiscul a pus sechestru pe activele Nokia de la Jucu, pentru datorii de 10 milioane dolari

Fiscul a pus sechestru pe activele Nokia de la Jucu, pentru datorii de 10 milioane dolari

Autor: Marius Radu - Mediafax

11.11.2011, 10:35 3037

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a instituit, vineri, sechestru pe activele Nokia de la Jucu, pentru datorii neplătite de 10 milioane de dolari, a declarat pentru Mediafax preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.

"Ca urmare a unui control, s-a constatat că societatea are obligaţii neplătite de natura taxelor vamale în valoare de 10 milioane de dolari", a spus Blejnar.

Conform Codului de procedură fiscală, măsurile asiguratorii se instituie atunci când există pericolul înstrăinării bunurilor de către o societate datornică.

Grupul finlandez Nokia a decis, la sfârşitul lunii septembrie, să închidă fabrica de la Jucu (judeţul Cluj), în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor. Procedurile de închidere a fabricii sunt derulate până la finele anului, un număr total de 2.200 angajaţi pierzându-şi locurile de muncă.

"Am început un control în 2009 pe care l-am finalizat zilele trecute. S-a instituit sechestru asiguratoriu pentru o sumă de 10 milioane de dolari, dar măsura nu periclitează activitatea societăţii în continuare. Este o măsură preventivă", a spus Blejnar.

Preşedintele ANAF a arătat că sechestrul a fost instituit pe o suprafaţă de 28.000 de metri pătraţi asupra bunurilor imobile ale companiei, inclusiv birourile şi halele de producţie.

Nokia a decis să îşi închidă operaţiunile din România.

Producătorul finlandez are în plan să închidă fabrica din România până la finele acestui an, producţia urmând să fie transferată în parte în fabrica din Vietnam, în a cărei construcţie compania investeşte 200 mil. euro. În Vietnam salariul mediu lunar pentru un salariat din sectorul de producţie este de aproximativ 71 de euro, la jumătate faţă de cel din România.

Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro.

Procedurile de închidere a fabricii se vor derula până la sfârşitul anului.

Compania finlandeză a respins propunerile făcute de sindicate şi de autorităţile din judeţul Cluj de a le plăti angajaţilor care vor fi concediaţi odată cu închiderea fabricii de la Jucu 20 până la 30 de salarii compensatorii, pachetul de plăţi stabilit în urma negocierilor fiind mult mai mic, au anunţat atât compania, cât şi sindicatele.

Din cei 2.200 de angajaţi, doar 1.830 vor avea acces la pachetul social negociat de sindicate cu reprezentanţii companiei.

Nokia le va plăti românilor care vor fi daţi afară 3 salarii compensatorii - adică aproximativ 2.250 de lei (523 de euro), sumă la care se va adăuga şi un smartphone Nokia 500 produs la Jucu şi care va fi oferit gratuit. Nokia nu asambla în România smartphone-urile din gama de vârf. Nokia 500, primul smartphone produs la Jucu, costă la liber 165 de euro bucata. Pentru angajaţii care au o vechime mai mare, Nokia va plăti şapte sau opt salarii compensatorii, respectiv între 5.250 de lei şi 6.000 de lei (1.220 şi 1.395 de euro) plus mobilul ieftin asamblat la Jucu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO