Eveniment

Fiscul a recuperat de la firme cu datorii la stat masini cat sa-si faca parc auto

Fiscul a recuperat de la firme cu datorii la stat masini cat sa-si faca parc auto

Cea mai ieftina masina din oferta ANAF este o Dacia 1.300, de 20 de ani, cu un pret de 607 lei

22.03.2010, 23:12 1221

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a devenit uncompetitor important in piata auto second-hand pentru companiilespecializate si pentru firmele de leasing care revand automobilelerecuperate de la clientii care nu mai plateau ratele, afisand pesite o oferta de autovehicule in valoare de peste jumatate demilion de euro.

La sectiunea de valorificare a bunurilor sechestrate de lapersoanele fizice si juridice, agentia a publicat o oferta,structurata pe fiecare judet in parte, care cumuleaza mai mult de130 de autovehicule, cu o vechime ce variaza intre un an si maimult de 30 de ani.

Acestea sunt active sechestrate in contul datoriilor la stat,autovehicule pe care agentia urmareste sa le valorifice, iarvaloarea cumulata ajunge la 2 milioane de lei (circa 500.000 deeuro). Reprezentantii ANAF nu au comentat pentru ZF cu privire laprocesul de revanzare a autovehiculelor sechestrate in vederearecuperarii datoriilor de la companii cu datorii la bugetul destat.

Valoarea este comparabila cu cea a unui parc auto de circa 70 deautovehicule second-hand, a caror valoare este in general de 6.800- 7.400 de euro, potrivit anunturilor online.

Majoritatea autovehiculelor au insa o varsta mai mare de 10 ani,caz in care revanzarea devine dificila. Acest lucru se observa dinanunturile de licitatie ale ANAF, unde valoarea bunului estemicsorata cu 25 - 50% daca se organizeaza a doua sau a treialicitatie.

Ce spun companiile de leasing

Aceeasi abordare o au de obicei si companiile de leasing, carereduc pretul automobilelor recuperate de la clientii rau-platniciin cazul in care nu se inregistreaza oferte pentru o perioada detimp. In general insa, companiile de leasing revand automobilelereposedate dupa o perioada maxima de 1-2 luni.

"Este o piata libera, cu multi jucatori, si depinde de fiecarecum promoveaza produsul. Este o activitate care cere organizare siresurse. Probabil ca instrumentul de baza al ANAF pentru revanzareeste licitatia publica", a spus Florentina Mircea, director generalal TBI Leasing. Ea a adaugat ca lunar, in perioada de iarna, firmade leasing a revandut circa 50 - 60 de unitati. "Autovehiculele aufost vandute mai mult in baza fotografiilor de pe internet, pentruca au fost acoperite de zapada o mare parte din timp. De aceeatrebuie sa ai o echipa care sa promoveze produsele. Noi activam inaceasta divizie exact ca un dealer second-hand."

In oferta ANAF sunt prezente preponderent automobile Dacia cu ovechime mai mare de 10 ani si preturi intre 600 si 2.000 de lei,dar si autoutilitare Roman, Citroën, Dacia, Renault sau Iveco. Incazul Daciilor vechi de peste 10 ani ANAF ar putea obtine un pretmai bun decat cel din cadrul licitatiei daca le-ar inscrie inprogramul Rabla, unde un voucher primit in schimbul automobiluluiare o valoare de 3.800 de lei.

"Am casat deja un automobil si ma gandesc chiar sa merg pana laCraiova sau la Ramnicu Valcea sa iau la licitatie inca o Dacie.Costa 800 - 1.000 de lei, mai ieftin decat un voucher care se vindeacum cu 1.800 - 2.000 de lei", a declarat George Florescu, careurmareste achizitia unui automobil nou prin utilizarea voucherelordin programul Rabla.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO