Eveniment

Fişele de pontaj: unii aşteaptă controlul Inspecţiei Muncii ca să vadă ce să facă, alţii pontează într-o zi cât într-o lună

Fişele de pontaj: unii aşteaptă controlul Inspecţiei...

Autor: Adelina Mihai

07.10.2017, 21:15 3833

- O modificare a Codului muncii care solicită angajatorilor să ţină la locul de muncă o evidenţă a începutului şi a finalului programului a creat o adevărată furtună - Dacă unele companii au făcut fişe care trebuie completate zilnic, altele folosesc cartele pentru pontaj, în timp ce altele aşteaptă primul control al inspectorilor de muncă pentru a vedea cum trebuie procedat.

Problema este că, indiferent de ce metodă alege angajatorul pentru a evidenţia ora de venire şi de plecare de la serviciu a angajaţilor, realitatea din companii e complet diferită.

„Am completat într-o zi, într-un caiet lăsat de cei de la HR, ora la care am venit şi ora la care am plecat de la birou pentru toată luna septembrie. Am scris că am venit în fiecare zi de la 9 şi am plecat la 18 şi am semnat. M-a durut mâna de la atâtea semnături, mai ales că am o semnătură mai complicată, sper să nu fie nevoie să facem asta şi pentru luna august”, spune Răzvan, 28 de ani, angajat în sediul central al unei bănci locale.

Prin urmare, în ciuda faptului că o parte dintre consultanţii fiscali recomandă companiilor să aibă fişiere pe care angajaţii să le completeze zilnic, practica din firme e diferită. Dacă inspectorii de muncă vin în control şi observă că un angajat a completat retroactiv sau în avans fişa de evidenţă a orelor de început şi de sfârşit al programului, angajatorul riscă să fie sancţionat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO