Eveniment

Fitch a retrogradat marţi ratingul suveran al Rusiei cu şase trepte, de la "B" la "C". ”Intrarea în incapacitate de plată este iminentă”

Fitch a retrogradat marţi ratingul suveran al Rusiei cu...

Autor: Ştefan Stan

09.03.2022, 01:32 1458

Fitch a retrogradat marţi ratingul suveran al Rusiei cu şase trepte, de la "B" la "C", spunând că o intrare în incapacitate de plată este iminentă, după sancţiuni şi restricţiile comerciale.

Pieţele financiare ale ţării au fost aruncate în aer de sancţiunile occidentale după ce a invadat Ucraina, ceea ce a generat îngrijorări semnificative cu privire la capacitatea şi dorinţa sa de a asigura serviciul datoriei.

Firma de rating a indicat decretul prezidenţial, care ar putea forţa potenţial o redenominare a plăţilor datoriei suverane în valută în monedă locală pentru creditorii din anumite ţări.

"Intensificarea în continuare a sancţiunilor şi propunerile care ar putea limita comerţul cu energie cresc probabilitatea unui răspuns politic al Rusiei care să includă cel puţin neplata selectivă a obligaţiilor sale de plată a datoriei suverane", a precizat agenţia de rating într-un comunicat.

Pe 16 martie, Rusia trebuie să plătească cupoane de 107 milioane de dolari pentru două obligaţiuni, deşi are la dispoziţie o perioadă de graţie de 30 de zile pentru a face plăţile.

Ratingul 'C' din evaluarea Fitch este cu doar o treaptă peste incapacitatea de plată, ceea ce îl aduce în linie cu scorul echivalent actual al Moody's.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels