Eveniment

Fitch: Creşterea economică a României va fi în 2017 de 5,1%, dar deficitul bugetar va ajunge la 3,7%. „Există riscul supraîncălzirii economiei, chiar dacă inflaţia şi avansul creditului sunt sub control.“

Fitch: Creşterea economică a României va fi în 2017...

Autor: Iulian Anghel

18.07.2017, 00:03 517

Agenţia americană de evaluare financiară Fitch anticipează, în cea mai noua evaluare a datoriei suverane a României, că deficitul bugetar al ţării va ajunge în acest an la 3,7% din PIB, faţă de ţinta guvernului de 2,9% din PIB – o consecinţă a reducerii deTVA şi de accize şi a majorării salariilor şi a pensiilor. Deficitul structural va atinge, potrivit sursei citate, 3,9% din PIB, deficitul de cont curent 3,1% din PIB, iar datoria publică 39,9% din PIB (37,6% din PIB în 2016).

În aceeaşi vreme, agenţia americană şi-a îmbunătăţit perspectiva de creştere a economiei României de la 4,8% în evaluarea anterioară la 5,1%. Prognoza oficială a guvernului român pentru 2017 este o creştere economică de 5,2%, în vreme ce Comisia Europeană este mai conservatoare şi vede o creştere reală a PIB de doar 4,4%.

Fitch Ratings apreciază însă că, pentru 2018, creşterea economică va fi de doar 3,4%, faţă de o creştere anticipată de Comisia Naţională de Prognoză, în baza căreia guvernele îşi fundamentează bugetul general consolidat, de 5,5%.

Fitch Ratings a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale României la „BBB minus“ (investment grade), cu perspectivă stabilă.

Plafonul de ţară al a fost reconfirmat la „BBB plus“, iar calificativul pe termen scurt în valută şi monedă locală la „F3“.

Potrivit sursei citate, ratingul de tip investment grade este susţinut de nivelul încă redus al datoriei publice, de stabilitatea sectorului bancar şi de evoluţia PIB/capita.

„Totuşi, ratingul se confruntă cu riscuri de scădere din cauza relaxării fiscale prociclice şi a creşterii rapide a salariilor care depăşeşte creşterea productivităţii - un risc la adresa stabilităţii macroeconomice“, apreciază sursa citată, care adaugă: „Există un grad ridicat de incertitudine cu privire la perspectiva de deficit bugetar în 2017-2019, din cauza incompatibilităţii dintre măsurile preconizate de expansiune fiscală din programul guvernului şi ţintele de deficit bugetar de 2,9% în 2018 şi 2,5% în 2019.“

Agenţia americană apreciază că riscul supraîncălzirii economiei nu poate fi înlăturat, chiar dacă inflaţia şi expansiunea creditului sunt sub control şi aminteşte că Banca Naţională a României a estimat deja că economia creşte cu două procente peste potenţialul pe care majoritatea macroeconomiştilor îl apreciază la 3,5%.

Fitch anticipează că deficitul de cont curent al balanţei de plăţi va creşte de la 2,3% din PIB anul trecut, la 3,1% din PIB anul acesta şi 3,3% din PIB în 2018.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO