• Leu / EUR4.9437
  • Leu / GBP5.6284
  • Leu / USD5.0679
Eveniment

Fitch: Este de remarcat că inflaţia din România nu a scăzut în pofida prăbuşirii consumului

Fitch: Este de remarcat că inflaţia din România nu a scăzut în pofida prăbuşirii consumului

Autor: Vlad Popescu

15.08.2011, 00:02 255

România este vulnerabilă la revenirea creditării în valută, cu risc potenţial de instabilitate financiară, pe fondul inflaţiei ridicate persistente, care va obliga BNR să menţină dobânzile peste cele din zona euro, avertizează agenţia de rating Fitch.

Astfel, din cauza inflaţiei BNR va fi nevoită să menţină dobânzile mari la lei, ceea ce va face în continuare mai atractive creditele în valută. Numai că aceste credite în euro sunt o sursă de instabilitate pentru întreaga economie pentru că dau dependenţă faţă de cursul leu-euro.

"Este de remarcat că România nu s-a putut apropia de stabilitatea preţurilor în pofida scăderii puternice a cererii interne. Există riscul ca, din cauza inflaţiei persistent ridicate din România, politica monetară să menţină ratele nominale peste cele din zona euro şi un curs valutar stabil pentru o perioadă mai îndelungată, recreând astfel amestecul toxic dintre viitoarea creditare în monedă străină şi potenţiala instabilitate financiară viitoare", se spune într-o analiză a Fitch Ratings, efectuată înainte de publicarea datelor oficiale privind inflaţia pentru luna iulie.

Fitch anticipează că inflaţia va scădea în a doua jumătate a acestui an, în principal datorită efectelor de bază.

Într-adevăr, inflaţia anuală a coborât în iulie sub pragul de 5%, odată cu dispariţia efectului de bază a majorării TVA de la 19% la 24% în aceeaşi lună a anului trecut, care a umflat rata anuală a creşterii preţurilor în ultimele 12 luni la peste 8%.

Inflaţia se menţine peste ţinta BNR din 2006 şi se estimează că acest prag va fi depăşit şi în acest an.

"Agenţia estimează o inflaţie anuală medie de 6,8%, mai ridicată decât prognoza BNR din Raportul de Inflaţie din mai 2011. Cu toate acestea, direcţia prognozei BNR arată că inflaţia are şanse mici să revină la ţintă înainte de mijlocul anului 2012", notează agenţia de rating.

Apariţia unor derapaje fiscale înainte şi posibil după alegerile din noiembrie 2012 ar putea determina "o acţiune negativă de rating", avertizează agenţia, care a ridicat în iulie ratingul de ţară al României în categoria recomandată pentru investiţii.

"Agenţia consideră că există riscul unui derapaj fiscal moderat, în special din cauza alegerilor parlamentare programate pentru noiembrie 2012", se arată într-o analiză a Fitch.

Fitch notează că sunt necesare măsuri suplimentare de reducere a deficitului bugetar, în valoare totală de 1% din Produsul Intern Brut (PIB), pentru a atinge ţinta de deficit pe 2012, de sub 3% din PIB. Agenţia estimează că deficitul bugetar se va restrânge anul viitor la 3,5% din PIB.

"Noi măsuri de austeritate sunt puţin probabile, deoarece 2012 este un an electoral, iar Guvernul trebuie să înceapă să plătească din urmă bonusurile funcţionarilor publici în urma unei decizii finale a justiţiei", consideră Fitch.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9437
Diferență: 0,0506
Ieri:
Azi: 5.0679
Diferență: 1,1496
Ieri:
Azi: 5.6284
Diferență: -0,5934
Ieri:
Azi: 5.1569
Diferență: 0,4578
Ieri: