Eveniment

Fitch repune România pe radarul investiţiilor sigure

Ionuţ Dumitru, Raiffeisen: Faţă de alte state din Europa, România arată mai bine. Deficitul de cont curent s-a ajustat foarte mult, deficitul bugetar este pe scădere.

Autor: Liviu Chiru, Mihaela Claudia Medrega

05.07.2011, 00:04 509

Fitch Rating, una dintre cele mai importante agenţii de ratingla nivel internaţional, a anunţat ieri că a majorat calificativulde ţară acordat României cu o treaptă, la "BBB-", ceea ce înseamnăînsă reîntoarcerea în categoria "investment grade" - riscacceptabil pentru investiţii.

Reacţia pieţelor a fost instantanee: cotaţiile au coborât subpragul de 4,2 lei /euro pentru prima dată de la jumătatea luniiiunie, când întreaga lume s-a speriat de problemele Greciei, iarleul a fost puternic penalizat pentru legăturile strânse cusectorul financiar elen. Bursa de la Bucureşti a închis ziua cu ocreştere de 1%.

"Majorarea calificativului reflectă progresele făcute de Româniaîn recuperarea după şocul crizei financiare, vizibile în creştereaProdusului Intern Brut, o performanţă bună a exporturior,îngustarea deficitului de cont curent şi reducerea deficituluibugetar", a spus Ed Parker, şeful diviziei de calificative de ţarăpentru regiunea EMEA în cadrul Fitch. El notează că riscurile cucare se confruntă România s-au diminuat, ceea ce se traduce prinrevenirea în categoria "investment grade".

Ionuţ Dumitru, RaiffeisenNivelul ratingului de ţară estefoarte important pentru investitorii instituţionali (cum suntcompaniile de asigurări, fondurile de pensii sau de investiţii),care iau deciziile de plasament în funcţie de risculemitentului.

Mulţi investitori au de altfel limitări în politica deplasamente, fiind concentraţi doar asupra emitenţilor cu ratingpeste pragul de investment grade. "Investitorii străiniacţionează prociclic. Pe măsură ce văd creştere economică, inundăţara cu investiţii. Cred că vor fi din ce în ce mai multeinvestiţii", comentează Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, ceamai mare bancă locală după active.Fitch retrogradase România încategoria "junk" în toamna anului 2008, la scurt timp după ceStandard & Poor's făcuse o mişcare similară. Ro­mânia deveneaatunci singura ţară membră a Uniunii Eu­ropene cu rating sub pragulrecomandat pentru investiţii. Dintre marile agenţii de rating, doarMoody's a menţinut în tot acest răstimp calificativul României încategoria "invest­ment grade".

"Faţă de alte state din Europa, România arată mai bine.Deficitul de cont curent s-a ajustat foarte mult, deficitul bugetareste pe scădere. La cum arată indicatorii macro, este clar că avemmotive să fim în «investment grade». Nu ştiu cât este meritulRomâniei şi cât este meritul acordului cu FMI şi CE. Cert este căacordul cu FMI a fost o ancoră foarte puternică, iar continuareaacordului este văzută ca un factor ce reduce riscul în aniielectorali", spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al RaiffeisenBank.

El consideră că leul are potenţial să câştige încontinuare teren în faţa euro pe termen scurt, iar pe termen mailung inclusiv "investitorii serioşi" ar putea să arate un interesmai mare pentru România. Cu această îmbunătăţire de rating, Româniareuşeşte să meargă împotriva curentului, agenţiile de rating fiindacum în plină campanie de retrogradare a calificativelor pentrustatele puternic îndatorate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO