Eveniment

Florin Cîţu, ministrul de finanţe: Ne aşteptăm ca România să nu aibă o recesiune tehnică

Florin Cîţu, ministrul de finanţe: Ne aşteptăm ca...

Autor: Cosmin Pirv

31.07.2020, 21:43 813

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat, vineri, la finalul şedinţei de Guvern, că se aşteaptă ca România să nu aibă o recesiune tehnică, adică două trimestre negative consecutive. „Trimestrul doi o să fie singurul din acest an cu contracţie economică”, a spus ministrul.

Întrebat la sfârşitul şedinţei de Guvern dacă cifrele anunţate la nivel mondial, potrivit cărora economiile multe state au scăzut în trimestrul al doilea, îngrijorează Executivul de la Bucureşti, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat că şi România va avea o contracţie în al doilea trimestru, dar că acesta va fi singurul negativ din acest an.

„Am văzut cifrele şi pentru Europa sunt surprize negative. Pentru România şi alte ţări vor apărea în jur de 14 august. Trecem printr-o criză economică globală, estimările sunt revizuite în timp real. În ceea ce ne priveşte rămânem la opinia că estimările pentru România au fost mult prea pesimiste. Ne aşteptăm bineînţeles la o contracţie pe trimestrul II pentru că economia a fost închisă în toată această perioadă şi în acelaşi timp ne aşteptăm ca România să nu aibă o recesiune tehnică, asta înseamnă că nu vom avea două trimestre negative concecutive în acest an. Trimestrul doi o să fie singurul din acest an cu contracţie economică, celelalte vor avea creştere economică pozitivă”, a spus Florin Cîţu.

Eurostat a anunţat vineri că economia UE a scăzut cu 11,9% în trimestrul al doilea.

„În trimestrul al doilea din 2020, marcat în continuare de măsurile de restricţionare anti-Covid-19 impuse de cele mai multe state membre europene, valoarea PIB-ului ajustată la acest interval a scăzut cu 12,1% în zona euro şi cu 11,9% la nivelul Uniunii Europene, comparativ cu primul trimestru din 2020", a anunţat Eurostat, potrivit estimărilor preliminare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO