Eveniment

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor spune că alegerile anticipate vor avea un efect benefic pentru ratingul de ţară

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor spune că alegerile...

Autor: Mihai Gongoroi

14.02.2020, 11:03 57

Ministrul demis al Finanţelor, Florin Cîţu, a spus, vineri, că alegerile anticipate vor avea un efect benefic pentru ratingul de ţară. Ministrul citează un fragment dintr-un comunicat al Moody’s, care spune că un guvern care să abordeze provocările economice ar fi un element pozitiv pentru rating.

Ministrul demis al Finanţelor, Florin Cîţu, susţine, într-o postare făcută vineri pe Facebook, că acestea sunt rezultatele „comunicării transparente cu partenerii şi investitorii”.

„Din primul moment am comunicat transparent şi permanent cu investitorii, agenţiile de rating, partenerii noştri instituţionali. Tot ce am anunţat este credibil. Nu umblăm cu minciuni. Planul nostru de a reduce deficitul bugetar pe termen mediu şi comunicarea transparentă au început să aibă efecte pentru români. Dobânzile scad în fiecare zi. Un deficit bugetar mai mic înseamnă inflaţie mai mică şi dobânzi mai mici pentru români. Ieri, încă o veste bună pentru guvernul PNL. Agenţia de rating Moody’s spune că alegerile anticipate au un efect pozitiv pentru rating-ul de ţară", a scris Florin Cîţu pe Facebook.

Ministrul spune că la fiecare întâlnire cu investitorii a explicat de ce România are nevoie de alegeri anticipate şi citează un fragment dintr-un comunicat al agenţiei Moody’s care spune că un guvern proaspăt ales în urma anticipatelor ar putea „fi un element pozitiv pentru perspectiva de rating”.

„Dintr-o perspectivă de credit (rating – n.red.), organizarea alegerilor anticipate ar putea aduce implementarea unor noi politici guvernamentale. Un guvern proaspăt ales cu un mandat clar să abordeze provocările economice şi fiscale ar putea fi un element pozitiv pentru perspectiva de credit”, arată fragmentul citat de Cîţu din opinia Moody’s.

Agenţia de rating face referire la majorarea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie, care presupune un efort bugetar de 24 miliarde de lei în acest an (circa 2,4% din PIB 2020), de 51 miliarde de lei în 2021 şi de peste 80 de miliarde în 2022.

„Este cred primul exemplu în istorie când o ţară trece printr-o situaţie politică dificilă, cu o economie care a fost căpuşată de socialişti aproape un deceniu, dar care are susţinerea şi încrederea investitorilor, a agenţiilor de rating şi a partenerilor instituţionali din UE şi SUA”, mai afirmă ministrul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO