Eveniment

Florin Cîţu: Testele pentru Covid făcute de companii angajaţilor, suportate de stat

Florin Cîţu: Testele pentru Covid făcute de companii...

Autor: Cosmin Pirv

08.10.2020, 20:36 3172

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, că testele pentru Covid făcute angajaţilor şi suportate până acum de angajatori vor fi fi trecute la cheltuieli deductibile şi transferate către stat.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, o ordonaţă de urgenţă care prevede mai multe înlesniri şi scutiri acordate companiilor.

„Având în vedere că se apropie 25 octombrie, venim cu o completare şi cu o înlesnire la plata pentru obbligaţiile bugetare restante după data declarării stării de urgenţă, administrată de organul fiscal central. Este vorba de o procedură simplificată de acordare a unei eşalonări de plată pentru o perioadă de 12 luni pentru obligaţiile fiscale-bugetare care au fost acumulate în perioada de la începutul stării de urgenţă până la 25 octombrie”, a spus Florin Cîţu.

Conform acestuia, de această facilitate pot beneficia toţi contribuabilii.

„Condiţii: Contribuabilul trebuie să depună o cerere până la data de 15 decembrie 2020 inclusiv, la cerere poate ataşa graficul de eşalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eşalonare, să nu înregistreze obligaţii restante la data declarării stării de urgenţă, să nu se afle în procedură de insolvenţă, să nu se afle în dizolvare, să aibă depuse toate declaraţiile fiscale”, a mai spus ministrul.

Potrivit acestuia, ordonanţa este în dezbatere publică până la următoarea şedinţă de Guvern.

O altă prevedere vizează scutirea de la plata impozitului specific a firmelor din domeniul HoReCa pentru perioada rămasă până la sfârşitul anului 2020.

De asemenea, testele pentru Covid făcute angajaţilor vor deveni cheltuieli deductibile.

„Reglemetarea pe care o propunem introduce în Codul Fiscal categoria de venituri din salarii şi asimilate salariilor neimpoziabile, şi care nu sunt cuprinse în baza lunară de calcul a contribuţiilor sociale, contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator pentru efectuarea testelor Covid-19 pentru persoane fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor. Pe de altă parte se propune introduerea acestor cheltuieli la categoria cheltuielilor deductibile la stabilirea venitului anual determinat în sistem real a contravalorii testelor pentru Covid. Pe scurt, acest cost nu mai rămâne în sarcina angajatorului, va fi transferat către stat, va fi suportat indirect de stat”, a mai precizat Florin Cîţu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO