Eveniment

Florin Cîţu vrea să informatizeze ANAF cu ajutorul CSAT

Florin Cîţu vrea să informatizeze ANAF cu ajutorul CSAT

Autor: Dorin Oancea

25.01.2020, 14:35 813

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu va solicita CSAT să declare informatizarea ANAF şi a Ministerului Finanţelor proiecte de importanţă naţională, pentrua putea fi realizate prin încredinţare directă, cît mai repede.

CSAT este modul în care ministrul încercă să ocolescă birocraţia şi funcţionarii care nu-şi fac datoria. „Să putem merge pe încredinţare directă, să avem acest soft, să conectăm ANAF la secolul acesta în câteva luni, sper ca în martie, aprilie. Sunt oameni care sunt acolo care par să vrea să facă doar rău României. Nu există nicio scuză, decât rea voinţă şi poate şi alte interese”, a spus ministrul la Digi 24.

Ministrul spune că faptul că sistemul informatic de la ANAF nu funcţionează este o problemă de securitate naţională.

Cîţu a spus că pentru proiect se va face o cercetare de piaţă în urma căreia va fi aleasă firma sau firmele care se vor ocupa de informatizare. „Procedura e mult mai rapidă, nu se încredinţează primei firme venite. Costul nu pot să îl spun, dar veniturile pe care sperăm să le încasăm, dacă ne uităm în alte ţări după informatizarea Autorităţii Fiscale, vorbim de zeci de miliarde de lei. Deci costul va fi nesemnificativ, comparativ. Banii au fost acolo tot timpul de la buget pentru informatizare şi s-au cumpărat servere care staul pe holuri de trei ani de zile. Şi de la Banca Mondială. Acolo au fost bani de la Banca Mondială şi 30 de milioane de la buget”, a spus ministrul.

Cîţu a precizat că firmele au fost obligate să cumpere casele de marcat fiscale, care să comunice cu Fiscul, fiind aplicate şi amenzi, dar că statul nu a făcut nimic pentru informatizare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO