Eveniment

Florin Ilie, Head of Wholesale Banking, ING Bank Romania: Mesajul meu este să fim optimişti şi să ne adaptăm. Volatilitate în piaţă va fi, inflaţia este persistentă şi va fi poate nevoie de dobânzi mai mari. Dar cine se adaptează, va avea de câştigat

Conferinţa Top 1.000 cele mai mari companii din România

Florin Ilie, Head of Wholesale Banking, ING Bank Romania:...

Autor: Alexandra Matei

17.03.2023, 16:53 257

Florin Ilie, Head of Wholesale Banking, ING Bank Romania, spune că cel mai important lucru pe care jucătorii din mediul de business trebuie să îl facă este să se adapteze şi să îşi păstreze optimismul în faţa provocărilor legate de volatilitatea din piaţă, inflaţia şi creşterea dobânzilor.

„Mesajul meu este de optimism. Volatilitate în piaţă va fi, inflaţia este persistentă, va fi poate nevoie de dobânzi mai mari, ceea ce va avea un efect deprimant. Dar cine se adaptează, va avea de câştigat. Orice cotitură în piaţă este o oportunitate. Dacă te poţi adapta, poţi trece peste aceste momente – sperăm că şi cu ajutorul unor legi mai inteligente la nivel european. Nu m-aş lua niciodată prea în serios când ghicesc sau estimez viitorul. Trebuie să nimerim cu aproximaţie, nu să greşim cu exactitate. Viitorul înseamnă să faci cât de bine poţi ce faci astăzi, să ai puţină credinţă şi ceva optimism, pentru că niciodată nu e aşa de rău cum îţi imaginezi”, a spus acesta în timpul Conferinţei ZF Top 1.000 cele mai mari companii din România.

 

Alte declaraţii:

► Economia funcţionează destul de bine în continuare. Este încă un an pe creştere, prognozele fiind în jur de 3%. Profilul de risc al economiei încă nu s-a înrăutăţit. Evident că o decelerare economică comportă riscuri, dar deocamdată nu se vede acest lucru.

► Cererea de creditare a companiilor, atât mari, cât şi mici rămâne stabilă, aşa cum ne aşteptam. Dacă ne uităm la cererea populaţiei, cu excepţia scăderii aşteptate a cererii pentru creditele ipotecare, şi acolo lucrurile arată la fel de predictibil. Nu se întâmplă nimc ieşit din comun.

► Principala cerere de credite vine din domeniul energetic. Au fost nevoi de finanţare din pricina preţurilor mari mari, a schemelor de ajutor şi a nevoii de fond de rulment pentru a acoperi diferenţa în timp între vânzare şi subvenţie. Acesta a fost sectorul cu creşterea de creditare probabil cea mai mare anul trecut, ceea ce nu a fost deloc suprizător.

► Anul trecut, ING a mobilizat 555 mil. euro pentru credite verzi. Anul acesta, partea de credite verzi pe care vrem să o finanţăm ne propunem să se dubleze. În prezent, avem în ING circa 700 de tranzacţii pe astfel de credite.

► Dacă ar fi să ne uităm la un risc de care să ne păzim este acesta: o inflaţie ceva mai ridicată, cu o creştere economică ceva mai scăzută. În timp, însă, lucrul acesta te erodează.

► Avem încă o foame de viaţă şi de a realiza lucruri pe care o au oamenii care au pornit de jos. Avem încă acest lucru, mi-e teamă că se va pierde repede, dar cât îl avem este un avantaj competitiv uriaş.

► Un alt avantaj este că suntem foarte adaptabili şi ne reorientăm rapid.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO