Eveniment

Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR susţine că viitorul guvern trebuie să aibă un Minister al Antreprenoriatului, Comerţului şi Tehnologiei Informaţiei

Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR susţine că viitorul...

Autor: Departamentul Economic

14.10.2019, 16:08 73

Viitorul guvern trebuie să aibă un Minister al Antreprenoriatului, Comerţului şi Tehnologiei Informaţiei, pentru că o naţiune antreprenorială şi digitală se contruieşte cu o asumare clară de susţinere a acestor domenii cheie, a declarat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.

„Un partid de dreapta cu atât mai mult trebuie să dea un semnal puternic de susţinere a mediului de afaceri şi a celor care crează valoare adăugată în această ţară. Dacă o guvernare de stanga a creat un astfel de minister, guvernul de centru dreapta nu numai că trebuie să pastreze ministerul ci trebuie să îi îmbunătăţească structura adaugând componenta de tehnologie a informaţiei şi afirmând astfel un angajament ferm pentru antreprenori şi transformarea digitală a României. Construcţia guvernamentală pe care noi am propus-o are 15 ministere şi merge în 2 directii clare: o coordonare economică şi una socială”, a spus Florin Jianu, preşedinte al CNIPMMR.

CNIPMMR consideră necesară o regândire a structurii guvernamentale şi o adaptare a programului de guvernare la noile realităţi economice şi sociale, propunând ca guvernul să fie format din 15 ministere, similar cu cele din Germania şi Olanda, dar adaptat realităţilor româneşti, astfel: Ministerul Economiei şi Energiei; Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului; Ministerul Finanţelor Publice; Ministerul Fondurilor Europene; Ministerul Antreprenoriatului, Comerţului şi Tehnologia Informaţiei; Ministerul Muncii; Ministerul Sănătăţii; Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Sportului; Ministerul Culturii şi Diasporei; Ministerul Apărării Naţionale; Ministerul Administraţiei şi Internelor; Ministerul Justiţiei; Ministerul de Externe; Ministerul Agriculturii şi Protecţiei Mediului; Ministerul Transporturilor,

Pentru asigurarea unui mod de lucru cât mai eficient, instituţia propune ca doi dintre membrii cabinetului să aibă funcţia de viceprim-ministru pentru domeniile economic şi social.

Existenţa unui Minister al Antreprenoriatului, Comerţului şi Tehnologiei Informaţiei este necesară pentru promovarea antreprenoriatului, reducerea birocraţiei, acces la finanţe şi acces la pieţe şi internaţionalizare.

Totodată, sunt solicitate politici care să permită şi să încurajeze IMM-urile, creativitatea, inovaţia, învăţarea continuă, agilitatea şi spiritul antreprenorial în întreaga societate, încurajând în special tinerii şi femeile să-şi înceapă propria afacere.

România trebuie să se plaseze în primele 20 de tari la nivel global privind uşurinţa de a face business, (indicator măsurabil în rapoartele Doing Business, raportat la locul 52 în anul 2019, faţă de locul 45 în anul 2018 şi locul 36 în anul 2017), spune CNIPMMR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO